Законопроект на републиканците за санкции срещу „Северен поток 2“ не мина в Сената на САЩ

Законопроект на републиканците за санкции срещу „Северен поток 2“ не мина в Сената на САЩ

Сенатът на САЩ не прие законопроект за налагане на санкции срещу операторите на газопровода „Северен поток 2“, предложен от републиканския сенатор Тед Круз, предаде Ройтерс.

Той бе блокиран от представителите на Демократическата партия, като при гласуването той получи 55 гласа „за“ и 44 „против“ при нужни 60 за одобрение.

Републиканците използваха случая, за да представят демократите като твърде плахи, за да се противопоставят на руския президент Владимир Путин, чийто войски са струпани по протежение на границата с Украйна, а той настоява за отстъпки от Запада. Няколко демократи гласуваха заедно с републиканците.

Сенаторът демократ Жана Шахин, която първоначално подкрепяше законопроекта, гласува срещу него, като заяви, че той може да разбие единството на Вашингтон и Европа  срещу руската агресия  към Украйна. Тя каза, че законопроектът на Круз ще „забие клин“ между Съединените щати и техните съюзници, особено Германия.

САЩ, както и някои европейски страним, включително Полша и Украйна, са против газопровода, свързващ Русия и Германия, тъй като той ще доведе до загуба на транзитни такси, които Украйна получава от преноса на руски газ, и ще увеличи зависимостта на Европа от Москва.

В същото време демократите подготвят свои законопроекти, насочени срещу президента Путин и близки до него официални лица.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ