12,5 години затвор за мъжа, сипвал отрова в бебешки храни в Германия

12,5 години затвор за мъжа, сипвал отрова в бебешки храни в Германия

12,5 години затвор за мъжа, сипвал отрова в бебешки храни в Германия

Мъжът, който сложи отровно вещество в бурканчета с бебешка храна и в храни за възрастни в супермаркети в Германия, беше осъден на 12 и половина години затвор за опит за убийство и изнудване. 

Мъжът поиска откуп от веригите за хранителни продукти в замяна на информация къде е сложил отровата. Той е на 54 години и през 2017 г. обяви в имейли до компаниите, че е сложил отровни буркани на рафтове в супермаркетите им, искайки откуп, за да каже кои стоки е отровил и къде са те. Това се случи в южния немски град Фридрихсхафен. 

Бурканите с храни са съдържали достатъчно количество от веществото етиленов гликол, за да бъде убито едно дете, заявиха прокуори в Германия. 

Следи от веществото бяха намерени в няколко продукта - в големи количества, достатъчни мъжът да бъде признат за виновен в пет опита в предумишлено убийство, съобщи немското издание "Дойче веле". 

Безцветната субстанция, използвана за отравяне от него, е съставка, използвана в антифриза и има сладък вкус. Известна е с това, че привлича деца и животни. 

В съда в град Равенсбург мъжът призна, че е изпращал заплашителни имейли до компаниите, предупреждавайки, че храната може да бъде отровена и в Европа, ако не получи почти 12 млн. евро откуп. Адвокатът му обаче отхвърли обвинението в опит за убийство. 

Обвиняемият твърдеше също, че има гранично личностно разстройство и е употребил алкохол и обезболяващи едновременно по време на действията си. Това обаче бе отхвърлено като причина за защита от съда, след като психиатър определи, че той е бил достатъчно психично здрав по време на постъпката си, че да може да бъде държан отговорен за нея. 

Водещият прокурор по случая Петер Фобилер коментира, че е било въпрос на късмет и добро полицейско управление това, че никое дете не е пострадало. 

Мъжът има една седмица да реши дали да обжалва съдебното решение. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ