Елисейският дворец се отказа от идея за специален статут на първата дама

Елисейският дворец се отказа от идея за специален статут на първата дама

Елисейският дворец се отказа от идея за специален статут на първата дама

Елисейският дворец се отказа от идеята за въвеждане на специален статут на Първата дама и отделяне на средства за издръжката й, съобщава телевизия BFMTV, цитирана от БТА. Подписка срещу облагодетелстването на Първата дама с държавни средства е принудила Елисейския дворец да преразгледа първоначалните си планове и да ограничи значително разходите, без да се налага свикване на парламента и изменение на Конституцията. По случая дори е била призована "Хартата за прозрачност", която да "спре лицемерието и да изясни ситуацията."

На първо място, Хартата ще уточни броя на платените асистенти на Първата дама. В момента Бриджит Макрон разполага с персонал от две секретарки, пресаташе, началник на генералния щаб и телохранители.

Преди седмица френският президент Еманюел Макрон внесе предложение, което предвижда съпругата му Бриджит да използва офис и персонал със средства от държавния бюджет. Специалният статут и привилегии на Първата дама щяха да струват на френските данъкоплатци над 450 000 евро. Факт, който ги накара да се възпротивят на президентското решение.

В отговор на искането на президента Макрон, в интернет бе създадена подписка срещу съпругата му, която за отрицателно време събра над 150 000 гласа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ