ЕС одобри създаването на собствени Сили за бързо реагиране

ЕС одобри създаването на собствени Сили за бързо реагиране

Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС одобриха първата в историята концепция за отбрана на ЕС - "Стратегическият компас на ЕС", съобщиха международните осведомителни агенции.

В нея е заложено и създаването на собствени сили за бързо реагиране с численост до 5000 души. Според добре запознати високопоставени дипломатически източници,  окончателното приемане на тази концепция ще стане на срещата на върха на ЕС на 24-25 март.

По-рано белгийският премиер Александър де Кру отбеляза в интервю за местния вестник Le Soir, че Европейският съюз ще създаде своя собствена армия, но не веднага. „Надявам се, но не съм наивен и си давам сметка, че ще е нужно време“, обясни премиерът.

Той подчерта, че подобно решение на ЕС няма да противоречи на дейността на НАТО и ще позволи по-ефективно организиране на сигурността в региона. „Това е тандем, а тандемът върви кара по-добре, педалите се въртят от двама. Засега ние в Европа не правим достатъчно. Става дума за бюджета (б.р. за отбрана), но и за факта, че не сме достатъчно интегрирани “, добави де Кру.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ