Еврокомисията обвини Amazon в злоупотреба с господстващо положение

Еврокомисията обвини Amazon в злоупотреба с господстващо положение

Еврокомисията обвини Amazon в злоупотреба с господстващо положение

Европейската комисия обвини Amazon в нарушаване на антитръстовите правила на ЕС чрез нарушаване на конкуренцията на пазарите на онлайн дребно и изпрати на компанията своето предварително становище след разследване от повече от година, информира elconfidencial.es.

"Стигнахме до предварителното заключение, че Amazon незаконно е злоупотребила с господстващото си положение като доставчик на пазарни услуги в Германия и Франция", заяви изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Трябва да се уверим, че платформите с двойна роля като Amazon не нарушават конкуренцията. Данните за дейността на трети страни продавачи не трябва да се използват в полза на Amazon, когато тя действа като конкурент на тези продавачи. Нейните правила не трябва изкуствено да облагодетелстват собствените оферти на Amazon за продажба на дребно или да се възползват от офертите на търговците на дребно, използващи услугите за изпълнение и доставка на Amazon. С нарастващата електронна търговия и Amazon като водеща платформа за електронна търговия, справедливият и неизкривен достъп до онлайн потребителите е важен за всички продавачи", изтъкна Вестагер.

Освен това Брюксел обяви, че започва второ разследване относно „възможното преференциално третиране на офертите на Amazon за продажба на дребно и тези на пазарните продавачи, които използват логистика и услуги за доставка“, посочи изпълнителният директор на Общността. По-конкретно, Европейската комисия "ще проучи дали критериите, установени от Amazon за избор на победителя в Кутията за покупка (Buy Box), и да позволява на продавачите да предлагат продукти на потребители на Prime, в рамките на програмата за лоялност Amazon Prime, водят до преференциално третиране на бизнеса на дребно на Amazon или за продавачите, които използват логистиката и доставките на Amazon", се казва още в изявлението на изпълнителния вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията.

Още през юни Европейската комисия обмисляше откриването на разследването на действието на Buy Box - кутията за покупки, която се появява вдясно, когато се правят покупки на платформата и чрез която се реализират 80% от всички покупки. Тази „кутия“ работи със сложен алгоритъм, според който Amazon се стреми да стимулира продавачите да предлагат най-добрите услуги. Брюксел подозира, че американският гигант "шпионира" конкуренти, за да проектира идентични продукти и да ги постави в тази кутия, която приема по-голямата част от покупките на платформата. 

Това второ разследване също се фокусира върху етикета "Prime". Потребителите, които плащат за услугата Amazon Prime, са много по-активни, тя е непрекъснато нарастваща база и генерират много повече продажби, отколкото тези, които не са потребители на Prime. Ето защо Европейската комисия се фокусира върху възможността продавачите на пазара ефективно да достигнат до първостепенни потребители.

Европейската комисия започна разследване срещу цифровия гигант през юли 2019 г., подозирайки, че компанията използва данните, които търговците предоставят на платформата, за да се конкурират срещу тях: от една страна Amazon функционира като платформа, където трети страни могат да продават своите продукти, а в същото време американската компания продава свои собствени продукти. Цялата тази информация позволява на компанията да узнае подробностите за най-продаваните продукти, техните условия и техните цени.

Сега Amazon ще трябва да отговори на обвиненията на Европейската комисия, процес, който може да завърши с глоба до 10% от годишните продажби на гиганта в Сиатъл и евентуална заповед за промяна на бизнес модела си в Европейския съюз. Разследването ще обхване цялото Европейско икономическо пространство, с изключение на Италия, където италианските власти започнаха подобно разследване миналата година, но с фокус върху италианския пазар. 

Източник: elconfidencial.es

Превод и редакция: Нели Тодорова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ