Упоритостта на Тереза Мей в преговорите за Брекзит може да се окаже пагубна за нея

Упоритостта на Тереза Мей в преговорите за Брекзит може да се окаже пагубна за нея

Упоритостта на Тереза Мей в преговорите за Брекзит може да се окаже пагубна за нея

Британският премиер Тереза Мей демонстрира през последните две години упоритост, която на моменти й се отплати. Но сега, когато процедурата по излизането на Обединеното кралство от ЕС достига нов повратен момент, същата тази упоритост може да се окаже пагубна за нея, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Вчера тя се срещна с редица длъжностни лица в Брюксел в опит да внесе промени в сделката за Брекзит, които да са приемливи и за ЕС, и за депутатите от британската Консервативна партия. В действителност обаче този подход е напът да дерайлира. Моралният и политически провал на този подход е видим от общото изявление след срещата на Мей с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В него се казва ясно нещо, което ЕС повтаря от ноември - значителни промени в споразумението за излизане просто не са на масата.

Надеждата на Мей, следователно, е да изкопчи някаква форма на обещание във връзка с договорения предпазен механизъм за Северна Ирландия, с което да може да убеди торите, гласували миналия месец против сделката, да размислят. Но перспективата тя да осигури мнозинството, от което се нуждае, за да прокара каквато и да е сделка в Камарата на общините с гласовете на торите и на Демократичната юнионистка партия, са все още почти нулеви.

Мей продължава упорито да опитва да убеди торите, че сделката й е най-малкото зло от всички варианти - от мек Брекзит до втори референдум. В същото време милионите хора, които искат Великобритания да остане тясно свързана с Европа, са пожертвани за сметка на недалновидната цел да се запазят временно единни редиците на Консервативната партия, пише "Гардиън".

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ