Лондон: Може да има сделка за Брекзит в следващите 48 часа

 Лондон: Може да има сделка за Брекзит в следващите 48 часа

Обединеното кралство и Европейският съюз почти са постигнали вече сделката за Брекзит и тя може да бъде сключена окончателно в рамките на следващите 24 до 48 часа, каза заместник на британската министър-председателка Тереза Мей по радио Би Би Си, цитиран от Ройтерс.

"Сега сме почти на финала. Министър-председателката каза, че не може да има сделка на всяка цена", посочи министърът от кабинета Дейвид Лидингтън.

Запитан дали казва, че е възможно да има сделка през следващите 24 до 48 часа, той отговори: "Все пак е възможно, но изобщо не е категорично, мисля, че това обобщава нещата. Предпазлив оптимист съм", предаде БТА.

В понеделник Мей обяви, че все още има значителни нерешени проблеми по Брекзит и че двете страни се приближават към "финалната фаза" в преговорите, предаде Ройтерс.

Компромисният план на Мей, който цели запазване на тесни търговски връзки с ЕС, се посреща със съпротива и от привържениците на Брекзита, и от проевропейците, както и от северноирландската партия, която крепи правителството й, а дори от някои от собствените й министри.

"Преговорите за нашето напускане сега са във финална фаза", каза Мей в реч в "Гилдхол" в лондонския финансов квартал . "Работим изключително усилено и нощем, за да напреднем по оставащите проблеми в Споразумението за напускане, които са значителни".

Днес външният министър Джереми Хънт каза, че около 95% от споразумението за развода са готови, но оставащите пет процента са трудни и затова не е ясно кога ще приключат преговорите. "Не мога да отговоря на този въпрос, защото това са преговори, в преговорите има две страни. Още нямаме решение", каза министър Хънт в Рияд. "Мисля, че и двете страни са насърчени от факта, че е постигнато толкова много", каза британският първи дипломат.

"Числото 95% беше използвано и вероятно това е вярно. Петте процента обаче, са трудни пет процента, затова не знаем кога ще е възможно да завършим тези преговори". "Оставам уверен, че има възможно решение, но това е заключителният критичен период", изтъкна Хънт.

Днес в Лондон ще се състои важно правителствено заседание по въпроса за Брекзита.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ