Европа се провали със закрилата на бедните, да се вслушаме в страха и гнева им, зове Макрон

Европа се провали със закрилата на бедните, да се вслушаме в страха и гнева им, зове Макрон

Европейският съюз се  провали със закрилата на по-бедните, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

През последните месеци Макрон представя изборите за Европейски парламент идния май като битка между антиимиграционно настроените националисти и проевропейските прогресисти.

Президентът на Франция засегна днес някои от въпросите, които доведоха до нарастване на подкрепата за крайнодесните и евроскептическите партии във Франция, правейки паралел с Брекзит, предава БТА.

"Ние трябва да се вслушаме в страха и гнева. Породи се гняв срещу една Европа, която стана прекалено ултралиберална. Гневът е насочен срещу тази ултралиберална Европа, която вече не позволява на средните ни класи да живеят прилично", заяви Макрон в интервю за френското радио "Европа 1".

Според Макрон Брекзит е резултат от разочарованието на работническата и на средната класа от Европа и от лондонското Сити.

"Решението на Великобритания да напусне Европа е решението на средните класи да кажат: тази Европа, която ни предлагате, се отразява добре на лондонското Сити, но аз, който живея на село или в индустриалните градове, живея по-зле. Ние трябва да се вслушаме в това, нуждаем се от Европа, която защитава работниците повече", посочи френският държавен глава.

Макрон подчерта и необходимостта на Европа да изгради истинска армия, за да стане по-малко зависима от Съединените щати в контекста на засилващата се Русия.

"Русия е близо до нашите граници и е демонстрирала, че може да бъде заплашителна. Аз искам да изградя истински диалог в областта на сигурността с Русия, която е държава, която уважавам, една европейска страна. Ние се нуждаем обаче от Европа, която е в състояние да се отбранява сама и без да разчита единствено на САЩ", каза Макрон.

Европейската комисия подкрепи днес принципно виждането на президента на Франция Еманюел Макрон за нуждата от обособяване на въоръжени сили на ЕС.

Според нас трябва да започнем от изследванията, обществените поръчки и европейското финансиране в отбранителната област, посочи говорител на комисията. Представихме вече предложения в тези посоки. По наше мнение трябва да се започне с това, а може би в края на този процес ще видим нещо, което хората описват като "войски на ЕС", допълни той.

Президентът Макрон постоянно поставя въпроса за силната Европа, която защитава. Това виждане е напълно съвместимо с нашата работа и приветстваме всеки принос на европейските ръководители, добави говорителят.

Макрон бе цитиран днес да призовава за създаването на "истински европейски войски", за да може ЕС да се защитава самостоятелно от Русия, Китай "и дори САЩ", и да не разчита само на Вашингтон за своята сигурност. По неговите думи жертвата на решението на САЩ да се оттеглят от договора за неразпространението на ядрени ракети със среден и малък обсег е именно Европа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ