Най-важното европейско събитие тази седмица - изборите в Германия

Най-важното европейско събитие тази седмица - изборите в Германия

Най-важното европейско събитие тази седмица - изборите в Германия

Ключови избори предстоят в Германия тази седмица и международните наблюдатели са насочили поглед към страната, чието бъдеще е определящо за ЕС и която е най-голямата европейска икономика.

"Въпреки че Ангела Меркел със сигурност ще остане канцлер, въпросът е каква ще бъде коалицията, която тя ще сформира", посочва в материал онлайн "Индипендънт". Материалът е озаглавен "5 неща, които да следим преди изборите в Германия" и посочва, че вотът в страната е най-важното за британците и за Европа събитие от тази сдемица. 

Възходът на Меркел след пропадането в политическата бездна

Изборите предстоят в неделя, 24 септември и Меркел най-вероятно ще получи четвърти мандат, посочва изданието. Въпросът е колко добре поддържа курс вотът за Християндемократите, и по-точно дали техните традиционни коалиционни партньори Либералните демократи са се възстановили от катастрофата си по време на последните избори.

Специално за Великобритания избирането на Меркел би било "идеален резултат", защото ако тя и Макрон са начело на Европа, се очаква да се приеме по-освободен и дружелюбен в икономическо отношение подход на Европа към Брекзит

Тереза Мей ще посочи визията на Британия за отношенията с Европа в реч във Флоренция в петък.

Както Великобритания, така и Европа, желаят да има близка връзка на сътрудничество помежду им, която да се развие след излизането на Кралството от ЕС. За да бъде изградена такава, и двете трябва да работят по нея. Ако няма силно и самоуверено лидерство в Берлин и Париж, това би било доста по-лесно, отколкото ако тези две държави са разкъсвани от вътрешни борби и нестабилност. Следващият тур преговори за Брекзит е след седмица. 

Днес стана ясно също, че германските либерали искат министерството на финансите, в замяна на подкрепата си за канцлера Меркел след парламентарните избори. Агенция Ройтерс, цитиерана от БТА, отбелязва, че победата на християндемократическия блок на Меркел е почти сигурна, но той няма да спечели абсолютно мнозинство. 

Освен финансовото министерство, Александър Хан от ръководството на Свободната демократическа партия (СвДП) посочва като друго задължително условие за коалиране с християндемократите отказ от плановете на френския президент Еманюел Макрон за задълбочаване на фискалната интеграция в Еврозоната. Хан е цитиран в публикация във вестник "Билд".

СвДП често е смятана за естествен съюзник на Меркел. Либералите бяха част от второто правителство на канцлера в периода 2009-2013 г. Те останаха извън парламента след последните избори, но сега се надяват да станат трета политическа сила в Германия. 

Сегашният финансов министър Волфганг Шойбле от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел заема поста от 2009 г. и е една от най-важните фигури в нейното правителство. Привърженик е на строгите мерки за икономии и на водещата роля на страните от Еврозоната за справяне с вътрешните им проблеми, Шойбле е популярен сред привържениците на християндемократите. СвДП, която се възстанови под ръководството на Кристиан Линднер, е възприела твърда линия по европейските въпроси. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ