Полша и Чехия се споразумяха по спора за въглищната мина Туров

Полша и Чехия се споразумяха по спора за въглищната мина Туров

Полша и Чехия се споразумяха по спора за въглищната мина Туров

Полша и Чехия сложиха край на дългогодишния спор за разширяването на въглищната мина Туров с подписването на споразумение в четвъртък. Полското правителство се съгласи да плати на чешкото 45 млн. евро, в замяна на което Прага ще оттегли иска си срещу Варшава, заведен в Съда на ЕС. Съгласно споразумението, подписано в четвъртък, 35 млн. евро ще бъдат използвани за анализ и монторинг, а останалите 10 млн. евро ще бъдат изплатени на засегнатия граничен регион от Полската държавна енергийна група PGE. Те ще бъдат инвестирани в изграждането и тестването на подземна стена за защита на чешките села от въздействието на мината за лигнитни въглища. Въпреки това местното гражданско общество критикува приемането на сделката от Прага, опасявайки се, че съществува риск постигнатите договорености да не решат всички проблеми с подпочвените води около кариерата. „Разочаровани сме от правителството, че не е готово да отстоява правата на гражданите си”, заяви пред ЕUоbserver  Зала Примч организатор на кампанията Europe Beyond Coal, създадена през 2017 г., чиято основна цел е да ограничи добива и разпространението на въглища в Европа до 2030 г.

Основен проблем в казуса с Туров е зависимостта на полската енергийна система от въглищата. Държавната група PGE, която е оператор на мината, твърди, че топлоцентралата, която работи със суровина от Туров, осигурява около 5% от електроенергията на страната и захранва около 2,3 милиона домакинства.

Прага подаде жалба в Европейския съд срещу решението на Полша да удължи живота на откритата въглищна мина. Чешкото правителство поиска незабавното и затваряне, заради влошаване на качеството на водата за съседните общности. Споразумението между двете страни дойде няколко часа, след като съветник на Европейския съд излезе със становище по делото, в което се посочва, че Полша е нарушила правото на ЕС, като е удължила живота на въглищната мина до 2026 г., без да е извършила оценка на въздействието върху околната среда. „Дейности, които се извършват върху повърхност, подобна на тази на мината Туров, представляват риск за околната среда и подлежат на оценка на въздействието върху околната среда“, се казва в становището на съда.

През септември Висшият съд на ЕС осъди Полша да плати глоба от 500 000 евро на ден за това, че не е спряла временно добивните дейности на мината Туров. Полският министър-председател Матеуш Моравецки се опасява, че затварянето на кариерата ще струва стотици работни места и ще наруши енергийния баланс на страната. В същото време Европейската комисия се готви да задържи около 15 млн. евро бюджетни плащания към страната. Ако кабинетът на Матеуш Моравецки не плати обезщетението, рискува глоба от 68 млн. евро, изчисляват от Europe Beyond Coal.

Полското правителство иска да експлоатира Туров до 2044 г., рискувайки да не получи и цент от компенсациите за климатичните политики на ЕС за въглищния регион Богатиня.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ