ЕП отхвърли кандидатите за еврокомисари на Румъния и Унгария. Фон дер Лайен чака нови имена

ЕП отхвърли кандидатите за еврокомисари на Румъния и Унгария. Фон дер Лайен чака нови имена

ЕП отхвърли кандидатите за еврокомисари на Румъния и Унгария. Фон дер Лайен чака нови имена

EП върна на поправителен Унгария и Румъния за бъдещи еврокомисари след като правната комисия на Европейския парламент потвърди днес решението си от миналата седмица да не допусне до изслушвания Рована Плумб (Румъния) и Ласло Трочани (Унгария), предложени да бъдат еврокомисари съответно за транспорта и за политиката на съседство и разширяването на ЕС. Това съобщи пресслужбата на ЕП.

Предстои председателят на ЕП Давид Сасоли да изпрати писмо до новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да се реши какви да бъдат следващите стъпки. Очаква се, че Фон дер Лайен ще поиска от Букурещ и Будапеща да предложат нови кандидати.

Докато всички кандидати за еврокомисари не издържат успешно изпитите пред евродепутатите, новата ЕК не може да встъпи в длъжност. По-рано ЕП уточни, че ако изслушванията не преминат по график, гласуването на новата комисия няма да може да се състои на 23 октомври, както беше първоначално предвидено. Според графика Трочани трябваше да бъде изслушан от евродепутатите утре.

Междувременно бивш служител на белгийското контраразузнаване е внесъл днес нова жалба срещу вицепремиера Дидие Рейндерс, предложен за еврокомисар в следващата Европейска комисия, съобщават местни медии.

В събота белгийската прокуратура съобщи, че оставя без последствия проверката за пране на пари и за участие в раздаването на подкупи, предприета срещу Рейндерс по данни от същия източник. В новата си жалба бившият контраразузнавач заявява, че е получавал смъртни заплахи от мнозина висши държавни служители, включително от обкръжението на Рейндерс, информира БТА.

Жалбоподателят твърди, че е бил заплашван и тормозен заради разследванията, които водил, свързани с пране на пари, корупция и организирана престъпност. Той пояснява, че повод за заплахите от приближените на вицепремиера били негови проверки, свързани с размразяването от Белгия на имущество на Либийската джамахирия и промяната на наказателното законодателство в полза на засегнати от международни корупционни разследвания.

Медиите отбелязват, че досега Рейндерс отрича каквато и да било вина. Изслушването на белгийския кандидат в Европейския парламент е насрочено за 2 октомври.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ