Де юре: Великобритания може да прекрати процедурата по Брекзита

Де юре: Великобритания може да прекрати процедурата по Брекзита

Де юре: Великобритания може да прекрати процедурата по Брекзита

Великобритания може да прекрати едностранно процедурата по Брекзита, заяви генералният адвокат на Съда на ЕС Кампос Санчес-Бордона, цитиран от Ройтерс.

Според него съдът трябва да вземе решение, че чл. 50 позволява едностранно оттегляне на уведомлението за намерение за напускане на ЕС, се казва в изявление на съда.

Мненията на генералния адвокат нямат задължителна сила, но съдът обикновено се съобразява с тях при вземането на крайно решение, отбелязва Ройтерс.

Въпросът може ли Великобритания да прекрати процедурата за Брекзит бе зададен в рамките на дело за постановяване на тълкувателно решение, започнато от група шотландски политици, които искат да знаят до каква степен островната държава може сама да спре процеса по излизане от ЕС. Политиците изтъкват в искането, че член 50 от Договора за Европейския съюз не дава достатъчно детайли за подобна възможност, тъй като не се е очаквало някоя от страните членки да пожелае да напусне блока.

Шотландските политици изтъкват като основен аргумент за започнатото от тях дело желанието си да покажат ясно, че има алтернатива на Брекзит.

"В навечерието на най-важното гласуване в съвременната история на Великобритания върху мнозина депутати се упражнява натиск да приемат, че няма алтернатива на Брекзит без сделка или на постигнатото от Мей споразумение", заяви Алин Смит, евродепутат от Шотландската национална партия, който е един от завелите делото.

Днес британският парламент започва петдневни дебати по постигнатото от премиерката Тереза Мей споразумение с Брюксел. Гласуването по него ще се състои на 11 декември.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ