Сега или никога: Великобритания и ЕС са на финалната права в преговорите за Брезкит

 Сега или никога: Великобритания и ЕС са на финалната права в преговорите за  Брезкит

Сега или никога: Великобритания и ЕС са на финалната права в преговорите за Брезкит

Обединеното кралство и ЕС са на финалната права в преговорите за търговско споразумение след Брезкит, заяви британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от Си Ен Би Си.

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари 2020 г., но страната се съгласи да продължа да спазва европейските правила до края на 2020 г. – т.нар „преходен период“, в който двете страни да договорят търговските си отношения след Брекзит. Това обаче се оказа трудна задача, като двете страни не са постигнали значителен напредък от пролетта насам.

„Смятам, че това е много важна седмица. Това е последната важна седмица“, заяви Рааб пред Би Би Си в неделя.

И двете страни се надяват да постигнат споразумения до края на седмица, за да могат парламентите на Обединеното кралство и на страните членки на ЕС да ратифицират договора до края на годината. Провал в преговорите ще доведе до „Брекзит без сделка“ – сценарии, при които за търговията на стоки между двете страни ще започнат да се прилагат тарифи.

Според Рааб пробивът в преговорите зависи от преодоляването на различията на двете страни по „тесен брой“ въпроси. Основните разминавания между ЕС и Великобритания са по темите за достъпа на европейски рибари до британски води и за правилата за пазарна конкуренция.

„Оставете ни да работим, оставете ни да работим“, заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза пред журналисти в Лондон в неделя.

Сделка или не?

По-рано миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейската комисият не може да гарантира, че ще бъде постигнато споразумение, но подчерта, че блокът е подготвен за Брекзит без сделка.

Главният британски преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост каза в петък, че „вече е доста късно, но все още е възможно да бъде постигната сделка“.

Представител на Брюксел, който е поискал да остане анонимен, е заявил пред Си Ен Би Си в петък, че постигането на пробив зависи от телефонен разговор между британския премиер Борис Джонсън и Фон дер Лайен.

До момента обаче няма планове за провеждането на подобен разговор.

Междувременно бизнесите от двете страни на Ламанша чакат с нетърпение резултатите от преговорите. Британската търговска камара предупреди през септември, че съществуват „големи пропуски“ в правителствените насоки за фирмите в случай, че не бъде постигнато споразуменеи с ЕС.

Като членове на блока за повече от 40 години, много британски фирми разчитат на суровини и клиенти, които са базирани в континентална Европа, както и обратното.

Производителите на автомобили се запасяват с части, за да избегнат потенциалните тарифи, ако двете страни не постигнат сделка. Volkswagen и Honda имат големи производствени заводи в Обединеното кралство, от които се изнасят коли за ЕС.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
Цитат на деня
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември