Заеми или грантове - спорът е между Меркел и Макрон

Заеми или грантове - спорът е между Меркел и Макрон

Заеми или грантове - спорът е между Меркел и Макрон

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон все още са твърде раздалечени в позициите си по въпроса как да се проведе възстановяването на ЕС от икономическата криза, предизвикана от пандемията. Основният спор е дали най-засегнатите страни да получат заеми или грантове (безвъзмездна подкрепа), съобщава Euractiv. За дилемата говори и премиерът Борисов снощи след Срещата на върха на лидерите на ЕС.

Меркел обяви след срещата на лидерите на ЕС, че е отворена за идеята за създаването на голям фонд за възстановяване на Европа. Но подчерта, че поемането на съвместен дълг е неприемливо. Френският президент Еманюел Макрон каза на свой ред, че реакцията на ЕС на икономическите сътресения изисква финансови трансфери към най-засегнатите региони, а не само заеми.

Пакет от 2 трилиона евро

Канцлерът на Германия обясни, че е съгласна с пакет за възстановяване от кризата на стойност 2 трилиона евро. Тя обаче иска да види предварителни разчети как ще се използва той, преди да се ангажира с подкрепа за създаване на този инструмент.

Меркел обясни още, че лидерите на ЕС са постигнали съгласие за необходимостта от фонд, но липсва съгласие за подробностите.

“На всички беше ясно, че имаме нужда от такъв фонд за възстановяване“, каза Меркел. “Искам да кажа много ясно, че подобно съвместно решение е в интерес на Германия, защото нещата могат да се развиват добре за страната, само ако вървят добре за Европа“, каза тя.

“Ние помолихме Комисията да направи предложения, като оцени отделните сектори и прецени какви щети ще претърпят“, допълни Меркел, като изтъкна най-вече сектора на туризма и автомобилната индустрия.

Всички елементи на пакета трябва да бъдат приети през май и да бъдат приложими от 1 юни, посочи германският канцлер и призна за различията между страните, но заяви, че атмосферата на разговорите е била добра.

“Не винаги бяхме на едно мнение, като например, дали подпомагането да бъде под формата на безвъзмездни средства или кредити“, обясни тя. И добави, че всички са били съгласни, че планът трябва да бъде тясно свързан със следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г., който още не е приет.

“Германия ще трябва да направи по-голям принос в бъдещия бюджет на ЕС“, каза Меркел и отново изрази възражението си срещу еврооблигациите. “Не е приемливо дълговете да бъдат съвместни“, уточни тя.

Макрон не вижда нещата по този начин

Френският президент заяви след телеконференцията на лидерите, че спасителният пакет на ЕС за бързо възстановяване трябва да е на стойност от най-малко от 5 до10% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

“Обсъждат се няколко инструмента. Важното е отговорът бъде достатъчно голям, финансиран от дълг, който да се изтегли и гарантира съвместно, както и да има подходящи бюджетни трансфери за най-засегнатите региони и икономически сектори“, каза той.

В отговор на въпрос за разногласията за спасителния пакет, Макрон коментира, че европейският проект няма бъдеще, ако страните членки не успеят да отговорят на “изключителния шок“.

“Най-дълбокото разделение между държавите-членки не се състои в идеята за съвместно емитиран дълг, а дали средствата ще се прехвърлят под формата на заеми или безвъзмездни средства (грантове)”, каза френският президент. И обясни, че заемите ще бъдат контрапродуктивни и ще служат само за натрупване на още дълг за най-тежко засегнатите държави.

“Това няма да реши основните проблеми“, категоричен е Макрон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ