Бизнесът, енергията и зелената политика след климатичните промени на фокус в 14-ия Зелен форум на Мениджър

Бизнесът, енергията и зелената политика след климатичните промени на фокус в 14-ия Зелен форум на Мениджър

Бизнесът, енергията и зелената политика след климатичните промени на фокус в 14-ия Зелен форум на Мениджър

Климатичните промени са водеща тема в дневния ред на правителства и бизнес, чиято мисия е да ограничат през следващите десетилетия замърсяването на околната среда и въглеродния отпечатък. Постигането на климатична неутралност за ЕС до 2050 г. е предизвикателна задача за всички участващи в процеса страни.

Какви изводи се направиха след последните енергийни кризи и каква трансформация ще задвижат те? Какви ще са възможностите и предизвикателствата пред бизнеса? Как ще се използват инструментите на Зелената сделка, на Плана за възстановяване на практика? Какво е усещането за ефекта на климата сред бизнеса и обществото?

На тези и още въпроси ще търсят отговори участниците в предстоящия 14-и Зелен форум на списание „Мениджър“, който ще се проведе на 27 юни в Интер Експо Център от 13:00 часа.

Събитието ще стартира със специално видео обръщение. В него европейският комисар за околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс ще рамкира възможностите и рисковете пред Европа, която има за цел да е лидер в процеса на зелена трансформация.

Първият панел на форума – „Горещите аспекти на зелената политика“, ще разгледа възможностите пред България в контекста на Плана за възстановяване и развитие. Коментатори ще бъдат Юлиан Попов, министър на околната среда и водите, Мариана Итева, Веолия, регионален директор индустриално бизнес развитие - ЦИЕ, заместник-регионален директор - България и член на Съвета на директорите на Софийска вода АД, д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за икономическо регионално развитие - Стара Загора, и Руслан Стефанов, главен икономист и програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията. Модератор на дискусията ще бъде Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър". Участниците ще разискват ползите и рисковете от зелената трансформация на бизнеса и обществото, както и управлението на ресурсите.

Втори панел е посветен на актуалната ESG тема. Ще се проследят добрите примери и устойчивите модели в бизнеса. Ще се обърне внимание на малките зелени стъпки, които водят към голямата трансформация. Ще бъдат разгледани и възможностите за измерване на успеха и управление на риска, новите регулации и начините на адаптиране на бизнеса към тях. Разговорът ще се води между Михаела Калайджиева, главен директор “Корпоративна политика”, Yettel, Иван Димитров, главен икономист и портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт, Николай Михайлов, мениджър ESG, PwC, и Господин Йовчев, главен оперативен директор и изпълнителен директор на bTV Media Group. В ролята на модератор е доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

В третия панел „Енергия за бъдещето“ ще бъдат обсъдени перспективите пред енергийното преобразяване на България и как страната ни може да се възползва от сътресенията в енергийния сектор, давайки тласък на индустрията си. Темата ще дискутират Ивайло Георгиев, ръководител Устойчивост, връзки с институциите и комуникации в „Аурубис България“, Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергиен системен оператор (ЕСО), и Борислав Сандов, експерт по устойчиво развитие и опазване на климата. Дискусията ще модерира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт. Сред водещите теми на дискусията ще са още последните иновации в енергийния свят и потенциалът на водородната икономика.

В четвъртия панел – „Точка на кипене“, ще се проследи какви са сценариите за развитие на климатичните промени. Първопричината за Зелената сделка и зелените политики са климатичните промени, които ни напомнят, че не сме господари на планетата. Участниците ще дискутират какви ще са последиците от тях, кога ще достигнем повратната точка, от която няма връщане назад, можем ли да контролираме климата и как да променим себе си, за да отговорим на новото нормално. Дискутиращите са Георги Бърдаров, учен и писател, заместник-декан на Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на катедра „Социално-икономическа география“, и Антоанета Йотова, физик-метеоролог със специалност “Климатология”, с модераторската помощ на Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър".

Тази година форматът на Зеления форум е надграден и с два FIRESIDE CHAT-а , в които интервютата ще бъдат водени от доц. д-р Атанас Георгиев. Първият събеседник по тема ,,Разделното събиране на отпадъци – проблеми, предизвикателства и възможности“ е Антония Спасова, прокурист на “Еко Партнърс България” АД. Не пропускайте и интервюто с Диляна Якова, Мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във “Филип Морис България”, в което на фокус ще бъде интегрирането на ESG политиките във “Филип Морис България” и постиженията на компанията в сферата на устойчивостта.

14-ият Зелен форум  на списание „Мениджър“ е със свободен достъп. Достатъчно е да направите своята предварителна регистрация тук. На страницата на събитието ще научите повече за темите и участниците в дискусиите.

***

Генерални партньори: VeoliaYettelОББ Асет Мениджмънтphotomate.

Събитието се осъществява със специалната подкрепа на: ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ АД.

Oсновни партньори: AurubisPhillip Morris Bulgaria.

С подкрепата на: PwC.

Институционални партньори са Българска стопанска камараИнститут за енергиен мениджмънтАсоциация на индустриалния капитал в България.

Медийни партньори:  bTV Media Group , BNT

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила