Работата по устойчивото развитие не свършва за един ден, тя е постоянен процес

Работата по устойчивото развитие не свършва за един ден, тя е постоянен процес

Работата по устойчивото развитие не свършва за един ден, тя е постоянен процес

Днес имаме много повече знание за работещите решения както по темата за опазване на околната среда, така и за постигане на баланс в социалната сфера, споделя за Мениджър Михаела Калайджиева, главен директор ,,Корпоративна политика” на Yettel България. Тя ръководи екипите, отговорни за правните въпроси, личните данни и регулациите, както и отношенията с държавната администрация, регулаторите и други заинтересовани страни. Михаела Калайджиева има над 20 години опит в сферата на правото, регулациите и телекомуникациите. Доказан експерт в търговското право, тя е участвала в процеса на приватизация на Българската телекомуникационна компания, както и в създаването на втория мобилен оператор в страната.

От 2021 г. Калайджиева отговаря за ESG политиките на телекома, който миналата година представи своята 5-годишна стратегия за устойчиво развитие, съдържаща 12 конкретни и измерими цели, фокусиращи се в четири ключови направления – опазване на околната среда, поставяне на хората в центъра на дейността на компанията, развитие на технологии за устойчиво бъдещe и управление, основано на почтеност и прозрачност. Като част от PPF Telecom Group, която през 2022 г. се ангажира публично да определи цели за редуциране на емисиите на парникови газове в съответствие с критериите за оценяване на Инициативата за научно обосновани цели Science Based Targets (SBTi), Yettel работи и над редица мерки, фокусиращи се и върху редуцирането на въглеродния отпечатък на компанията.

Тя ще участва в дискусията на панел с тема "ЕSG: Устойчивите модели в бизнеса" на 14-ия Зелен форум, организиран от Мениджър на 27 юни в Интер Експо Център.

Как компаниите се ориентират в ESG критериите?

Темата за ESG става все по-важна за работата на компаниите и все по-позната и ясна както за хората в бизнеса, така и за по-широката аудитория. За пръв път информация за нея се споменава официално в Доклада на Световната комисия по околната среда и развитието през 1987 г., а във времето темата е била позната под различни имена като устойчивост, корпоративна социална  отговорност и др. Днес имаме много повече знание за работещите решения както по темата за опазване на околната среда, така и за постигане на баланс в социалната сфера. Това е и причина да се появяват и все повече критерии, по които да измерваме и отчитаме напредъка по ESG темите, обединени в различни стандарти.

Началото винаги е трудно и всяка компания е изправена пред предизвикателството да се ориентира сред десетки стандарти и критерии. За нас в Yettel първите стъпки също не бяха лесни. След около две години опит по темата, мога да дам един основен съвет – докато чакаме единните стандарти за докладване и оценка, които в момента се подготвят в Европейския съюз, нека всяка компания намери баланс по ESG темата и отчитането ѝ. Ключът към него е да поставим в центъра заинтересованите си страни и да сме ангажирани с техните очаквания, като едновременно с това се фокусираме върху значимите приоритети за индустрията ни.  Това са двете направления, които ни помагат да отсеем критериите и стандартите, които трябва да следва всяка компания.

ESG включва в себе си Environmental, Social, and Governance – има ли достатъчно разбиране за S и G в абревиатурата?

Няма да ви изненадам, ако кажа, че в момента фокусът е поставен именно върху Е (Environmental) - темата за околната среда. Самата аз намирам за логично тази тема да бъде най-дискутираната, защото климатичните промени, които наблюдаваме, са достатъчно сериозни и засягат пряко всеки един от нас.   

Истина обаче е, че и трите теми са еднакво важни и е необходимо компаниите да се фокусират върху всяко едно от направленията, за да има смисъл всичко, което се прави в посока устойчивост. Когато компаниите подхождат по професионален начин към темата за устойчивото развитие, те засягат и трите стълба на ESG – както в стратегиите си, така и в действията, които предприемат. Работата по устойчивото развитие не свършва за един ден, тя е постоянен процес и докато работим там, където има нужда от най-спешни действия, трябва да отделяме и ресурс, и време, за да следим актуалните промени в законодателството и регулаторната рамка и да се подготвяме за промените в различните области. Добър пример за бъдеща директива, която обединява екологичните и социални аспекти, е и предложението за новата Green Claims директива, която регулира зелените послания към крайните потребители.

Какви са очакванията Ви за възвръщаемостта на инвестициите в устойчиви политики?

Темата за устойчивото развитие често се свързва и с инвестициите, които е нужно да бъдат направени, за да се променят и подобрят настоящите процеси, така че те да отговарят на очакванията на всички – клиенти, партньори, доставчици, регулаторни органи. Истината е, че все повече потребители търсят устойчиво създадени продукти и искат да бъдат устойчиви във всекидневието си, но не го правят по редица причини – липса на достоверна информация или недостатъчна убеденост в това дали даден продукт, или компания наистина отговарят на изискванията. Именно тук е и нашата роля – да запълним тази празнина. За да можем да продължим да създаваме качествени продукти и услуги и да задържим клиентите ни днес и утре, ние трябва да инвестираме в ESG политики, които да гарантират прозрачност. В този смисъл компаниите не трябва да изчисляват възвръщаемост в традиционния смисъл, а да гледат на ESG темата като на най-правилната инвестиция – за компанията, за клиента, за природата и като цяло за всички.

14-ият Зелен форум е със свободен достъп срещу предварителна регистрация, която можете да направите тук. На страницата на събитието ще получите и повече информация за темите и участниците в дискусиите.

***

Генерални партньори: VeoliaYettelОББphotomate.

Събитието се осъществява със специалната подкрепа на: ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ АД.

Oсновни партньори: AurubisPhillip Morris Bulgaria.

С подкрепата на: pwc.

Институционални партньори са Българска стопанска камараИнститут за енергиен мениджмънтАсоциация на индустриалния капитал в България.

Медийни партньори:  bTV Media Group , BNT

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила