Анализ: Икономиката на България ще нарасне с 4,4% през 2018 г.

Анализ: Икономиката на България ще нарасне с 4,4% през 2018 г.

Анализ: Икономиката на България ще нарасне с 4,4% през 2018 г.

Анализаторите на банка УниКредит (UniCredit) очакват тази година увеличението на БВП на страните от Централна и Източна Европа да остане стабилен около 3% и дори повече. Това съобщиха експерти от банката на икономическия форум Euromoney, който се провежда за поредна година в австрийската столица.

За България УниКредит прогнозира 4,4 процента икономически растеж през тази година и 4,2 през 2019 г.

За втора поредна година банковият сектор се развиваше добре във всички страни от ЦИЕ през 2017 г.,заяви Карло Вивалди, директор на УниКредит за региона на Централна и Източна Европа в УниКредит. С очаквано покачване на БВП от над 3% в почти всички страни за 2018 и 2019 година, предвиждаме добри условия за продължаване на растежа, подчерта той.

Регионът на Централна и Източна Европа предлага големи възможности за банковия бизнес, като се има предвид нарастващото богатство на домакинствата, както и увеличаващата се нужда от консултантски и инвестиционни и спестовни продукти, посочи Мауро Джорджо Маррано, член на екипа на Стратегически анализи на УниКредит.

Основните фактори, които ще движат българската икономиката напред, са износът, подкрепян от нарастване на глобалната търговия с 4 процента годишно и повишаването на инвестициите, които се възстановяват от третото тримесечие на 2017 г.,отчитат от УниКредит.

В банката смятат, че темповете на кредитиране в България ще се запазят през тази и следващата година - увеличение от 8,5 на сто при домакинствата и 3,8 на сто за фирмите. Този растеж ще дойде от малките и средните предприятия, тъй като повечето големи компании разполагат със свободни средства, смята икономическият екип на УниКредит. Важен фактор за търсене на корпоративни кредити в страната ще бъдат инвестициите в три направления: в сградно строителство; в нови транспортни средства, както и покупката на машини и съоръжения. По-високите цени на жилищата в комбинация с увеличението на доходите на хората и на заетостта ще доведат и до по-голямо търсене на кредит от домакинствата, отчитат експертите.

От банката очакват да пада делът на необслужвани кредити в страните от нашия регион. Подобрението се дължи на продажбите на необслужваните кредити, по-добрите нива на връщане на заемите и заради икономическото възстановяване, особено в Румъния, Унгария, Сърбия и Словения.

Потокът на средства от ЕС за Централна и Източна Европа ще остане значителен през следващите години (средно между 1,5 на сто и 3 на сто от БВП на година) и това ще бъде двигател на икономическата активност, сочат данните на УниКредит. България запазва позицията сред страните, в които европейските фондове ще окажат силна подкрепа на компаниите чрез безвъзмездните средства и достъпа до специализирани банкови продукти и услуги, посочват експертите.

Страните от Централна и Източна Европа представляват идеална среда за развитие на цифровото банкиране, показва проучване на Уникредит. Данните сочат, че през последните десет години броят на клиентите, използващи различни канали за банкиране в ЦИЕ нараства, но все още е далеч от средните нива за Европа. В България тази услуга не е популярна. Под 10 процента от хората у нас ползват интернет банкиране и страната ни е на последно място в изследването.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ