Български енергиен холдинг пласира еврооблигации за още 50 млн. евро

Български енергиен холдинг пласира еврооблигации за още 50 млн. евро

Български енергиен холдинг пласира еврооблигации за още 50 млн. евро

"Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ) записа увеличение с 50 милиона евро през трета емисия еврооблигации, листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin) и на Българската фондова борса.

Емисията се увеличава от 550 на 600 милиона евро при годишен лихвен процент в размер на 3,5 на сто и падеж от 7 години, съобщиха от енергийния холдинг

С настоящото увеличение на емисията облигации, БЕХ запазва същите конкурентни ценови условия и срочност, което ще позволи на компанията да разпредели своите лихвени разходи по-ефективно и за по-дълъг период от време, се посочва в съобщението.

Ценните книжа ще бъдат регистрирани на Ирландската и Българската фондова борса. "Постигнатото второ увеличение на емисията в продължаващи волатилни пазарни условия потвърждава доверието на инвеститорите в БЕХ, както и добрия достъп на компанията до капиталовите пазари", отбелязват от компанията.

Приходите, получени от емисията, ще се използват за общи корпоративни цели.

С втория допълнителен транш БЕХ постигна планирания размер на облигационната емисия и не се предвиждат повече увеличения, допълват от холдинга. В края на юни г.г. БЕХ пусна емисия за 400 млн. евро, с които да осигури финансиране за изплащането на първия си подобен заем  от ноември 2013 г., който бе за 500 млн. евро. Те бяха насочени за уреждане на дълг на дъщерната компания на холдинга НЕК по проекта за строеж на АЕЦ "Белене" и за лични нужди. През юли пък държавният холдинг обяви, че е увеличил размера на емисията си със 150  млн. евро.

БЕХ има общо около 3 млрд. лева задължения по облигационни заеми, повечето от които са използвани за изплащането на задължения на дъщерната НЕК.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ