ЕЦБ предупреждава за риск от фалит на европейския филиал на "Сбербанк"

ЕЦБ предупреждава за риск от фалит на европейския филиал на Сбербанк

ЕЦБ предупреждава за риск от фалит на европейския филиал на "Сбербанк"

Европейската централна банка (ЕЦБ) е установила днес "фалит или възможен фалит" на европейския филиал на руската банка "Сбербанк", една от най-големите банки в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Причината е в значително теглене на депозити заради конфликта в Украйна и санкциите, приети от Запада.

Европейското подразделение на "Сбербанк", "Сбербанк Юръп" (Sberbank Europe AG), чиято централа се намира в Австрия, както и две нейни дъщерни дружества - "Сбербанк" в Хърватия и "Сбербанк" в Словения - изпитват сериозни проблеми на фона на руската военна операция в Украйна, посочва ЕЦБ, цитирана от "РБК дейли".

В банките отчитат значително изтичане на депозити в резултат на въздействието на геополитическото напрежение на репутацията им, се казва в съобщението на европейския регулатор. "Това е довело до влошаване на ликвидностите. Засега няма достъпни мерки с реалистични шансове за възстановяването" (на филиалите - бел.р.), изтъква ЕЦБ.

По оценка на ЕЦБ, "Сбербанк Юръп" и двете нейни подразделения в банковия съюз са във фалит или в опасност от фалит. Според ЕЦБ в близко бъдеще "Сбербанк Юръп" вероятно няма да може да изпълнява задълженията си към клиентите. Оценката трябва да бъде потвърдена от Единния борд за преструктуриране (Single Resolution Board - SRB).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ