Френската икономика забавя темпото

Френската икономика забавя темпото

Френската икономика забавя темпото

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция е нараснал с 0,3% за първите три месеца на 2017 година според националения статистически институт INSEE, съобщават от DailyFX.

Пазарите очакваха ръст от 0,4%, след покачване с 0,5% през четвъртото тримесечие на 2016 година. БВП на Франция  на годишна база е нараснал с 0,8% - най-ниската стойност от 2014 година насам.

Като основен виновник за този резултат се посочват слабите търговски данни. Износът за тримесечието е отбелязал спад с 0,7% след ръст от 1,4% в края на 2016 г. За сметка на това, вносът е нараснал с 1,5% в периода от януари до март, след покачване от 0,8% през последното тримесечие на изминалата година. Друга причина за забавянето се крие в по-ниските от очакваното разходи на домакинствата, които нараснаха само с 0,1% за първото тримесечие.  

Като позитивна нотка в доклада на INSEE се явява фактът, че данните за растеж през последното тримесечие на 2016 г. са ревизирани от 0,4% до 0,5%.  Освен това, бизнес инвестиции в страната бележат значителен подем, нараствайки с 0,9% за последните три месеца в сравнение с 0,6% в края на 2016 година.

„За първото тримесечие на 2017 година се наблюдава спад на износа, особено в сферата на транспортното оборудване. Същевременно, вносът бележи ръст, особено при покупките на рафиниран петрол и промишлени продукти.“, казват от INSEE

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ