Икономиката на Великобритания достигна най-голям годишен растеж от Втората световна война насам

Икономиката на Великобритания достигна най-голям годишен растеж от Втората световна война насам

Икономиката на Великобритания достигна най-голям годишен растеж от Втората световна война насам

Британската икономика е нараснала със 7,5% през 2021 г., записвайки най-големия си годишен растеж от времето на Втората световна война насам, предаде Си Ен Би Си.

През последното тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство е нараснал с 1%. Този резултат идва на фона на ревизираните надолу данни за ръст от 1% и през предходното тримесечие, съобщи  Службата за национална статистика (ONS).

Само за декември британската икономика се е свила с 0,2%, тъй като вариантът Омикрон на коронавируса предизвика сътресения в хотелско-ресторантьорския сектор по време на празничния сезон.

„Оказа се, че самоналоженото блокиране на Обединеното кралство в „защита на Коледа“ е оказало само леко въздействие върху растежа през декември. Това обнадеждаващ знак за здравето на икономиката“, коментира Ема Могфорд от Premier Miton.

Макар че Омикрон не се превърна в икономическата спънка, която се очакваше да бъде при неговата поява, британската икономика е изправена пред редица предизвикателства през 2022 г.

Английската централна банка очаква инфлацията в страната да достигне връх от 7,2% през април, като тази прогноза наложи повишения на основния лихвен процент при две последователни срещи на институцията за първи път от 2004 г. насам. С тези две увеличения ставката бе вдигната от 0,1% на 0,5%, като се очаква допълнително затягане.

АЦБ също така понижи прогнозата си за ръста на БВП през тази година, предупреждавайки, че въздействието на инфлацията вероятно ще се отрази негативно на икономическия растеж. Според новата прогноза БВП на Обединеното кралство ще нарасне с 3,7% през 2022 г., като предишната прогноза беше за ръст от 5%.

„Нарастващите разходи за живот се превърнаха в основна причина за загриженост сред милиони хора. Ако това повишение на разходите продължи за продължителен период от време, то може да навреди на по-широката икономика“, каза Анабел Уилямс, експерт по лични финанси в компанията за управление на онлайн инвестиции Nutmeg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ