Лагард: Хората могат да разчитат на ЕЦБ за стабилизиране на инфлацията

Лагард: Хората могат да разчитат на ЕЦБ за стабилизиране на инфлацията

Гражданите на еврозоната, притеснени от нарастващите цени, могат да разчитат на Европейската централна банка за стабилизиране на инфлацията. Това заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

„Разбираме, че нарастващите цени са причина за притеснения за много хора и приемаме тази загриженост много сериозно“, коментира тя

„Хората могат да са сигурни, че нашата отдаденост на ценовата стабилност е непокалтима, което е от решаващо значение за закотвянето на инфлационните очаквания и на доверието във валутата“, добави Лагард.

Председателят на ЕЦБ говори по време на онлайн церемонията по встъпването в длъжност на новия управител на Бундесбанк Йоаким Нагел.в Неговият предшественик Йенс Вайдман подаде оставка по лични причини през октомври, след като беше начело на базираната във Франкфурт централна банка в продължение на почти десетилетие.

Коментарите на Лагард идват, след като предварителната оценка на европейската статистическа служба Евростат показа, че инфлацията в региона на единната валута се е ускорила до 5% на годишна база през декември.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ