Натискът на Пекин върху BigTech може да продължи с години, но това няма да откаже инвеститорите

Натискът на Пекин върху BigTech може да продължи с години, но това няма да откаже инвеститорите

Регулаторният натиск, който Китай започна да оказва върху местните технологични компании, може да продължи десетилетия, но това няма да откаже дългосрочните инвеститори от влагането на пари в тях, прогнозира пред Си Ен Би Си Парик Денисън, управляващ директор на GFM Asset Management в Хонконг.

„Ако ме питате, бих казал, че това ще продължи още 20 или 30 години“, каза той.

„Всичко това се случва на етапи – погледнете докъде стигнаха регулациите на технологиите само през последните 30 години. Може да изглежда, че тези неща се случват изведнъж, но всъщност има много стъпки по един много дълъг път.“, каза мениджърът.

Той обаче не очаква дългосрочните инвеститори да бъдат изплашени от несигурността от регулаторна гледна точка.

„Бих казал, че в момента търпеливият капитал всъщност купува все повече и повече акции на Baidu, Alibaba, Tencent и JD, защото те гледат към дългосрочните перспективи“, каза Денисън.

Под „търпелив капитал“ обикновено се има предвид инвестиции, които имат по-дълъг времеви хоризонт и не са спекулативни по природа.

Китай в продължение на месеци води регулаторна кампания срещу интернет гигантите, която включва и въвеждането на редица законови мерки срещу монополите и в подкрепа на сигурността на личните данни. Тези ходове накара инвеститорите да се отдръпнат от сектора и изтриха милиарди долари от капитализацията на технологичните титани.

Отвъд технологичния сектор, опасенията от евентуален фалит на строителния предприемач China Evergrande се отразиха негативно на нагласите на инвеститорите към китайските акции.

Според Денисън технологичните компании в Китай всъщност може да се възползват от новите законодателни рамки в страната.

„Според мен новите регулации е по-вероятно да затвърдят позициите на тези компании, тъй като е много вероятно Tencent да се адаптира към тях и да намери нови начини за правене на пари. Компанията има много потребители, които да обслужва под новия модел за „общ просперитет“, коментира той, визирайки новата цел на президента Си Дзинпин за по-равномерно разпределение на богатството.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ