Нови правила могат да добавят близо $39 млрд. разходи годишно за европейските борси

Нови правила могат да добавят близо $39 млрд. разходи годишно за европейските борси

Нови правила могат да добавят близо $39 млрд. разходи годишно за европейските борси

Нови правила могат да увеличат с около $38,6 млрд. годишно разходите за европейските борси, показва доклад на Международната асоциация за капиталовите пазари (ICMA).

Те ще принудят инвеститорите да спасяват неуспешни сделки, като помолят трета страна да придобие активите чрез понастоящем незадължителната сделка за изкупуване. Продавачът, който не успее да прехвърли активите в срок или на вече договорената цена, може да бъде принуден да поеме разликата в разходите.

Инвеститорите също така могат да бъдат задължени да плащат обезщетение в брой, ако дадена сделка не може да бъде приключена.

За март, при 12% от трансакциите, продавачите не са успели да прехвърлят активите.

Големи банки и мениждъри на активи засилват лобистката кампания срещу новите регулации, като според тях те биха увеличили пазарния стрес по време на пандемията, коментира по този повод Bloomberg.

Създаването на правила за поемане на провалени сделки с акции и облигации ще превърнат кризата в катастрофа, пишат още от изданието.

Докладът на ICMA, документира представянето на вторичния пазар на облигационни инвестиции в Европа през последните седмици от февруари до март и април 2020 г., тъй като пандемията COVID-19 предизвика нестабилност и дислокация на пазара, превъзхождащи наблюдаваните по време на световната финансова криза 2008-2009 г.

Асоциацията изпрати и писмо до ЕС с молба да бъдат преразгледани политиките преди въвеждането им през следващия февруари. Европейската комисия в момента разглежда искането на индустрията и обмисля решение на проблема.

Европейският пазар на корпоративни облигации с инвестиционен клас е основен източник на финансиране за европейски и други международни компании: емитирани са над 7 000 облигации с стойност 5,65 трилиона евро.

"Тъй като мащабът на пандемията COVID-19 стана по-ясен към края на февруари, а държавите започнаха да навлизат в карантина, предимно пасивните фондове продават облигации, тъй като те преоценяват риска от понижаване на капитала и очакваното изтичане на средства. Продажбата набра скорост през март, когато участниците на пазара се преместиха да работят от дома, създавайки по-нататъшни технически предизвикателства и изостряйки намалената ликвидност и пазарната ефективност", казват от ICMA. 

Kризата от пандемията вече предизвика спешни пакети с помощи за финансовата индустрия, а сега принуждава компаниите и регулаторите да обмислят по-трайни промени в правилника. Европейските власти също дискутират промени в ревизираната Директива за пазарите на финансови инструменти, за да облекчат тежестта за трейдърите.

В докладът си, ICMA казват още, че новите правила ще променят голяма част от практиките в индустрията и ще осуетят доброволния процес на съгласуване на трансакциите.

„Опитът за изкупуване на силно неликвидни ценни книжа и купуването на активи на каквато и да било цена би било напълно дестабилизиращо“, казва Анди Хил, старши директор на отдела за пазарна практика и регулаторна политика в ICMA.

Хил допълва, че европейските власти трябва да преразгледат регулациите си  и да направят задълбочен анализ на разходите преди правилата да влязат в сила.

„Тази криза ясно напомня, че въпреки нарастващото електронизиране на търговията през последните няколко години, ролята на производителите на пазара в създаването на ликвидност остава в основата на вторичните пазари. Намаляването на способността на производителите на пазара да предоставят тази услуга неизбежно ще се отрази на ликвидността и ефективността на пазара, особено в периоди на пазарен стрес“, каза Мартин Шек, който е главен изпълнителен директор на ICMA.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ