Повечето европейски банки все още нямат стратегии за климата, предупреждава ЕЦБ

Повечето европейски банки все още нямат стратегии за климата, предупреждава ЕЦБ

Европейската централна банка предупреди, че повечето от кредиторите, които регулира, все още не са представили ясни планове за това как ще променят бизнес стратегиите си на фона на климатичните промени, предаде Блумбърг.

Макар че около половината от 112-те институции, наблюдавани от базираната във Франкфурт централна банка, „обмислят определяне на цели, които изключват някои сегменти на пазара, само шепа от кредиторите споменават, че планират активно действия, с които да насочат портфейлите си по посока, отговаряща на траекторията, заложена в Парижкото споразумение“, написа в блог членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Франк Елдърсън,.

Елдерсън коментира, че предложението на ЕЦБ за въвеждане на законово изискване кредиторите да разработват планове за преход на бизнеса си към въглеродна неутралност е „добре дошло“ и че централната банка ще помогне с наблюдаването на напредъка, постигнат от финансовите организации в този преход. По-рано ЕЦБ критикува индустрията за слабото състояние на подготовката й за рисковете, свързани с климатичните промени.

Плановете на кредиторите за преход към въглероден неутралитет „трябва да подчертаят привеждането на банките в съответствие и потенциалните отклонения от съответните политически цели, чрез които ЕС прилага Парижкото споразумение във всеки един момент от сега до 2050 г.“, посочи Елдърсън. „Те трябва да са част от стратегиите на банката и да са тясно свързани с нейния бизнес модел и план“, добави той.

Надзорният орган планира задълбочен стрес тест на банките за климатичните цели през следващата година, в който ще се разгледа въглеродната интензивност на кредитните книжа и търговските операции, както и способността на индустрията да се справи с физическите последици от изменението на климата върху стойността на активите.

Банките, които се представят зле в този тест, може да станат обект на по-високи капиталови изисквания, което ще подкопае способността им да носят печалби на акционерите. По-строгата регулаторна среда идва на фона на все по-страшни предупреждения, че светът изостава силно в намаляването на въглеродните емисии, което увеличава натиска върху правителствата и бизнесите да изготвят по-амбициозни планове за климата.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ