Президентът на Фед на Сейнт Луис призовава за агресивно повишаване на лихвите

Президентът на Фед на Сейнт Луис призовава за агресивно повишаване на лихвите

Президентът на Фед на Сейнт Луис призовава за агресивно повишаване на лихвите

Федералният резерв трябва да предприеме бързи действия за повишаване на лихвите, за да укроти нарастващата инфлация. Това заяви пред Си Ен Би Си президентът на Фед на Сейнт Луис Джеймс Булард.

„Доверието в нас е на карта и ние трябва да реагираме на данните. Мисля, че можем да го направим по организиран начин, който да не се отрази негативно на пазарите“, каза той.

Коментарите му идват, след като миналата седмица той разтърси пазарите с изказването, че Фед трябва да повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта през март и че иска увеличение с пълен процентен пункт, или 100 базисни пункта, до юли.

„Мисля, че позицията ми е добра и ще се опитам да убедя колегите си“, каза Булард пред Си Ен би Си..

Въпреки че почти всички представители на Федералният комитет за отворения пазар (FOMC) изразиха желание за повишаване лихвите през март, Булард е може би най-агресивният в своите искания. Представители на Фед обаче заявиха пред Си Ен Би Си, че не смятат увеличение с 50 базисни пункта през март за необходимо. Един базисен пункт се равнява на 0,01%, като Фед обикновено вдига лихвите си с по 25 базисни пункта. Президентите на клоновете на централната банка в Атланта, Ричмънд и Сан Франциско също се противопоставиха на идеята за двойно покачване.

„Историята ни казва, че що се отнася до политиката на Фед, резките и агресивни действия могат да имат дестабилизиращ ефект върху растежът и стабилизирането на цените, които опитваме да постигнем“, коментира президентът на Фед на Сан Франциско Мери Дели.

Булард обаче настоява, че инфлацията е гореща от месеци и че Фед трябва да бъде енергичен в използването на своите инструменти, за да контролира увеличенията на цените. Потребителските цени в САЩ нараснаха с 7,5% на годишна база през януари, с което надминаха прогнозите на Уолстрийт.

„Моята интерпретация не се базира само на този доклад, но и на последните четири доклада, взети заедно. Те показват, че инфлацията вероятно се ускорява в икономиката на САЩ“, каза Булард.

„Инфлацията, която наблюдаваме, е много лоша за домакинствата с ниски и умерени доходи. Хората са недоволни, доверието на потребителите спада. Това не е добра ситуация. Трябва да уверим хората, че ще защитим нашата цел за инфлация и ще се върнем на 2%“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ