Ръст на европейските борси след вчерашните разпродажби*

Ръст на европейските борси след вчерашните разпродажби*

Ръст на европейските борси след вчерашните разпродажби*

Водещите европейски борсови индекси се повишиха в ранната търговия в сряда, подкрепени от редица силни корпоративни отчети, докато инвеститорите продължават да анализират ефекта от западните санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

Общият европейски индекс STOXX 600 отчете ръст от 3,22 пункта, или 0,71% до 458,34 пункта, след като във вторник достигна седеммесечно дъно на фона на опасенията от пълномащабна инвазия на Русия в Украйна

Немският показател DAX се повиши със 130 пункта, или 0,88%, до 14 823 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE напредна с 31,42 пункта, или 0,42%, до 7 525,63 пункта. Френският измерител CAC 40 се повиши с 86,57 пункта, или 1,28%, до 6 874,17 пункта.

Западните страни и Япония наложиха нови санкции срещу Русия, след като руският президент Владимир путин разреши да бъдат изпратени военни сили в двете сепаратистки области в Източна Украйна. Това даде надежда на инвеститорите, че ще бъде избегната война.

„Засега санкциите, наложени от Запада, не са толкова тежки, колкото можеше да се очаква и пазарът очевидно печели това на фона на сигналите, че Путин може да е отворен за дипломатическо решение“, каза инвестиционният директор на AJ Bell Ръс Молд.

Автомобилният индекс SXAP се повиши с 2,27%, повеждайки ралито в Европа. Акциите на Stellantis поскъпнаха с 6,12%, след като компанията заяви, че маржът на коригираната му оперативна печалба е надминал поставената цел през първата година след сливането на Fiat Chrysler с PSA Group.

До момента повече от половината компании от STOXX 600 са представили финансовите си отчети за последното тримесечие, като 63% са надминали прогнозите на анализаторите за печалба, сочат данните Refinitiv IBES. В типично тримесечие 52% надминават прогнозите на аналзиаторите.

Цената на книжата на френския хранителен гигант Danone се повиши с 3,98%, след като компанията отчете по-добър от очакваното ръст на продажбите през последното тримесечие на 2021 г.

Акциите на Barclays поскъпнаха с 2,76%, след като годишната печалба на британската банка  се утрои и тя обяви, че е върнала 2,5 млрд. паунда (3,4 млрд. долара) на акционерите си през 2021 г.

Инвеститорите пренебрегнаха данните, че германските потребителски нагласи за март са се влошили на фона на продължаващият ръст на инфлацията. Индексът на GfK, определящ потребителски нагласи за следващия месец се понижи до -8,1 пункта от -6,7 пункта през февруари.

„В краткосрочен план се очаква кризата (Русия-Украйна) да предизвика шок в доверието в Европа, който ще натежи върху вътрешното (на домакинствата/бизнеса) търсене“, пишат в бележка стратезите от най-големия европейски мениджър на активи Amundi.

„Икономическите връзки с Русия и Украйна обаче не са достатъчно силни, за да застрашат възстановяването и да предизвикат рецесия в еврозоната“, добавят оттам.

Спад на Уолстрийт

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса регистрираха понижения във вторник, след като ескалацията на напрежението между Русия и Украйна се отрази негативно на пазарните нагласи в началото на седмицата, предаде Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете спад от 482,57 пункта, или 1,42%, до 33 596,61 пункта, повлечен надолу от поевтиняването на акциите на Home Depot. Така Dow завърши четвърта поредна сесия на червена територия.

Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се понижи с 44,11 пункта, или 1,01%, до 4 304,76 пункта. Той вече е с над 10% под последния си рекорд, което означава, че е навлязъл в територията на корекция.  

Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq изтри 166,55 пункта от стойността си, или 1,23%, приключвайки търговията при ниво от 13 381,52 пункта. Американските пазари бяха затворени в понеделник по случай Деня на президентите.

До тези резултати се стигна, след като американският президент Джо Байдън обяви санкции срещу руски банки и физически лица, както и забрана за операции с руски държавен дълг. Санкциите идват на фона на решението на руския президент Владимир Путин да обяви за независими двата района в Източна Украйна, контролирани от подкрепяни от русия сепаратисти.

„Ситуацията Русия/Украйна остава много променлива, а напрежението продължава да е високо. В краткосрочен план това ще бъде пречка за акциите“, коментира Том Есай, основател на Sevens Report.

Конфликтът между Русия и Украйна казва натиск върху пазарните настроения напоследък, като основните индекси регистрират последователни седмични загуби. Dow падна с 1,9% миналата седмица, а S&P 500 и Nasdaq Composite се понижиха съответно с 1,6% и 1,8%.

„Макар че събитията от понеделник ще имат важни последици за политическите отношения на Русия с чуждестранните й партньори, за момента изглежда е избегнато сериозно събитие на пазарите. Ще е важно да се следи траекторията на рисковете през идните седмици“, коментира Ед Милс от Raymond James.

Акциите на Home Depot поевтиняха с 8,78%, въпреки че верига магазини за стоки за дома отчете печална на акция от 3,21 долара, което е с 3 цента над прогнозите, както и прогнозира ръст на приходите през тази година.

Цената на книжата на Macy’s се понижи с 4,98%, въпреки че компанията отчете по-добри от очаквано тримесечни резултати. Тя също така обяви нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 2 млрд. долара и обяви увеличение на дивидента с 5%.

Разнопосочна търговия в Азия

Основните индекси на борсите в Азиатско-тихоокеанския регион регистрираха повишения в сряда, докато инвеститорите наблюдават отблизо развитието на кризата в Украйна, предаде Си Ен Би Си.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Compositе се повиши с 32 пункта, или 0,93%, до 3 489,15 пункта, докато по-малкият индекс Shenzhen Composite напредна с 40,28 пункта, или 1,75%, до 2 337,58 пункта Хонконгският показател Hang Seng регистрира ръст от 140,28 пункта, или 0,6%, до 23 660,28 пункта.  

Южнокорейският бенчмарк Kospi се повиши с 12,74 пункта, ли 0,47%, до 2 719,53 пункта.

В Австралия индексът ASX 200 напредна с 44,4 пункта, или 0,62%, до 7 205,7 пункта.

Пазарите в Япония останаха затворени заради национален празник

„Колкото и да е завладяваща ситуацията в Украйна, тя няма монопол върху тревогите на пазарите“, коментира Вишну Варатан от Mizuho Bank.

„Редица други фактори, начело с паричната политика, могат да са в директен конфликт с търсенето на активи убежища, предизвикано от кризата в Украйна. Най-видим е конфликтът между агресивния тон на Федералния резерв, който води до скок на доходността по облигациите, и търсенето на активи убежища, което подкопава доходността на ценните книжа“, добави той.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха предимно понижения в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 0,87 пункта, или 0,14%, до 614,24 пункта. BGBX40 се понижи с 0,35 пункта, или 0,25%, до 140,75 пункта. BGTR30 изтри 0,06 пункта от стойността си, или 0,01%, достигайки ниво от 699,20 пункта. BGREIT се задържа на равнище от 166,30 пункта.

 

*Информацията е актуална към 13:10 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ