Последните санкции срещу Русия поставят под въпрос международната ѝ търговия и банковия сектор

Последните санкции срещу Русия поставят под въпрос международната ѝ търговия и банковия сектор

Последните санкции срещу Русия поставят под въпрос международната ѝ търговия и банковия сектор

Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Канада и САЩ взеха късно снощи решение за въвеждане на допълнителни санкции срещу Русия. По-важните са изключване на някои руски банки от системата SWIFT (Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация) и налагане на ограничения върху използването на валутните резерви на Руската централна банка, което може да ограничи ефекта от наложените икономически и финансови санкции.

SWIFT е защитена система за съобщения, използвана от почти всички банки в света, която прави улеснява и ускорява международни плащания, а това – от своя страна, подобрява и международната търговия. Изключването на руски банки от системата не означава, че това отрязва достъпа им до международните финансови пазари (това е факт още от 2014 г.) или Русия няма да може да изнася стоки, но със сигурност затруднява и оскъпява целия процес. Единственият друг пример за изключване от системата е Иран през 2012 г., в резултат на което страната губи около половината от приходите от износ на петрол и около една трета от международната ѝ търговия. Русия вече е разработила алтернативна система – SPFS (Система за предаване на финансови съобщения), но ползването ѝ е свързано с допълнителни разходи и забавяне на плащанията.

По-важната от мерките обаче, изглежда ограничението върху използването на валутните резерви на Руската централна банка. Санкциите ще обхванат около 60% от валутните резерви на страната, което оставя на разположение основно злато – 21%, и китайски юани – 13-14%. Ограничаването на валутните потоци към Русия и блокирането на собствените ѝ резерви допълнително ще затрудни международната търговия, както и възможността на руски компании и граждани да купуват вносни стоки. Това може бързо да доведе до отлив на средства от банковата система и превалутиране им в чуждестранна валута, което ще окаже и натиск върху валутния ѝ курс. В неделя Централната банка на Русия публикува няколко съобщения с мерки, които да гарантират финансовата стабилност на банките, а истинският тест за това предстои с отварянето им в понеделник.

Автор: Калоян Стайков, главен икономист на Институт за енергиен мениджмънт

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ