По-щастливи на работното място? От вас зависи

По-щастливи на работното място? От вас зависи

Повечето хора са недоволни от работата си. Доказано е дори, че скучната работа може да причини сърдечен удар. Известно е също така, че онези без работа са по-щастливи от другите с работа, която мразят.

Повечето хора искат да напуснат работните си места, защото нямат доверие на своя работодател, припомня американския сайт Business Insider. Най-важните фактори, за да бъдем по-удовлетворени служебно, са отношенията ни с колеги и шефове. Освен това са от значение разнообразието в техническите задачи и проектите и сигурността, която чувстваме на работа.

Ако изпитваме удоволствие от работата си, движим напред не само компанията, но и самите себе си. Колкото по-добре се чучвстваме в офиса, толкова по-щастливи ставаме по принцип. Неслучайно водещите работодатели полагат усилия да правят служителите си щастливи - не само чрез традиционните начини като възнагражденията, но и чрез социални придобивки, изненади на внимание, офис модернизация. Щастливите служители правят компаниите печеливши.

По ирония на съдбата, работата често е по-голям източник на щастие, отколкото домашният уют. Но да бъдем доволни от нея зависи най-вече от самите нас. Ето какво може да предприемем в тази насока:

 • Спрете да мислите толкова много за пари. Доходите не се отразяват толкова върху удовлетвореността от работата, колкото удовлетворението от работата засяга доходите. То влияе повече, отколкото предполагате. Ако се чувствате щастливи, това неизменно ще ви направи и по-богати. По-важното е, че щастието ще ви направи успешни.
   
 • Щастливите чувства са свързани с изпълнението на психологически нужди: обучение, автономия, способността да разчитате на други в случай на спешност. Опитайте се да структурирате работата си така, че да ви носи радост. Радостта може да се корени в смяна на работното време или дребна промяна.
   
 • Намалете стреса, който чувствате, долкото можете. Самите събития не са източник на напрежение. Стресът идва от начина, по който ги интерпретираме. Малко неща, които провокират гнева ни в ежедневието, биха били от значение след 5 годиниАко приемете това, ще получите по-ясна представа какво се очаква от вас. Извънредният труд не си струва.
   
 • През уикенда забравете за работата. В никакъв случай не скучайте събота и неделя! Намерете си други занимания, които да ви държат активни и да не позволяват на ума ви да мисли за служебните задачи. Хората, които мислят за времето като за пари, по-трудно се наслаждават на свободното си време.
   
 • Добрите отношения с шефа са най-силният източник на щастие на работното място. Както се казва, добрите отношения с шефа са добри за вашето здраве. Приятелството с колеги също е от значение. Каквото и да работите, може да бъдете много по-щастливи, ако се разбирате с тях. Затова са нужни компромиси. Радвайте се на работното си място. Направете го по-комфортно и уютно за вас и вашите колеги.
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ