България е 60-тата военна сила в света

България е 60-тата военна сила в света

България се е изкачила до 60-то място в класацията за военна сила през 2018 г. на сайта Global Firepower., като за последните две години страната ни е напреднала със седем позиции.

Първите места се заемат от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Индия, като според сайта най-силната армия в света продължава да е тази на САЩ, следвана от Русия, Китай, Индия, Франция и Великобритания. Топ 10 се допълва от Южна Корея, Япония, Турция и Германия.

Непосредствено зад нашата страна се нареждат Австрия, Словакия и Португалия, докато пред България застават Чили, Унгария и Бангладеш.

Освен вече споменатата Турция, сред нашите съседки водеща е Гърция, която е 28-а в класацията, следвана от Румъния, която заема 40-то място. След нас са Сърбия и Македония, които са съответно на 78-мо и 118-то място.

В класацията място намират общо 136 държави, като тяхната военна сила се оценява на базата на 55 различни фактор, които позволяват и на по-малките, но технологично напреднали страни, да се конкурират с по-големите армии в света.

Пълната класация може да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ