Финландия е най-щастливата страна в света за пета поредна година

Финландия е най-щастливата страна в света за пета поредна година

За пета поредна година Финландия е обявена за най-щастливата страна в Световния доклад за щастието, подготвян от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие, предаде Си Ен Би Си.

Според 10-то издание на доклада Финландия има „значителна преднина пред останалите“ страни от Топ 10, който за поредна година е доминиран от северноевропейските държави.

На втора позиция остава Дания, а трета е Исландия. Топ 10 допълват Швейцария, Нидерландия, Люксембург, Швеция, Норвегия, Израел и Нова Зеландия.

Тази година България се нарежда на 85-то място от 146 страни, в които са проведени прочувания. Това означава, че страната ни е напреднала с 3 позиции в сравнение с предходната  година.

На последно място в класацията е Афганистан, като пред централноазиатската страна се нареждат Ливан, Зимбабве, Руанда и Ботсвана.

Класацията се изгражда на база на данни от социологически проучвания, извършени от Gallup между 2019 и 2021 г. Сред факторите, от които зависи резултата на държавите, са брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, социална подкрепа и оценка, която гражданите дават на свободата си да вземат решения за живота си.

Джон Хелиуел, канадски икономист и редактор на Световния доклад за щастието, заяви, че докладът отчита „забележителен растеж в световен мащаб“ на три прояви на доброта, наблюдавани в световното проучване на Gallup - да помогнеш на непознат, да бъдеш доброволец и да правиш дарения. Според него и при трите типа действия се наблюдава ръст от около 25% в световен мащаб през 2021 г. в сравнение с периода преди пандемията.

Пълният доклад може да видите тук.

Ключови думи