4 доказани начина да си докараме допълнителни доходи

4 доказани начина да си докараме допълнителни доходи

4 доказани начина да си докараме допълнителни доходи

Статистиката показва, че над 90% от доходите на българите идват от заплата, пенсия или социални помощи, и само малко над 9% са приходите ни от собствен бизнес, инвестиции, втора работа и други. За сравнение, в развити страни като САЩ, Германия и Великобритания, доходите от заплати и пенсии са около 52%, а останалите са главно от вложения в колективни инвестиционни схеми, предприемачество и втора работа.

За да се доближим до стандарта на гражданите в западните държави, осигуряването на допълнителния източник на доходи е едно от най-добрите решения, които може да вземем, и моментът да го направим е СЕГА. В тази статия няма да ви предлагам да се включвате в съмнителни схеми за пари от интернет, а ще ви споделя 4 доказани начина за изкарване на допълнителни средства, които съм пробвал лично.

  1. Да поискаме увеличение на заплатата

Това не е точно допълнителен източник на доходи, но защо да не получим повече пари за нещо, което и без това правим. Няма да получим увеличение на заплатата, ако просто отидем при нашия пряк ръководител и му кажем, че ни трябват повече пари, или че цените са се повишили (специално за индексирането на заплатата ни спрямо инфлацията е трябвало да помислим, когато сме подписали трудовия си договор). Желанието за екзотична почивка или покупка на по-голямо жилище, едва ли ще трогне нашия шеф.

Както при всяко друго нещо, и тук трябва да се подготвим предварително. Освен чиста психология и среща с началника в точния момент (не е след като фирмата е загубила клиент или приходите са намалели), числата са най-верния ни съюзник в тази ситуация. Може да използваме годишните ни оценки, направените продажби, участията в проекти и всичко останало, което показва ясно, че резултатите ни се подобряват. Увеличението на заплатите в сектора, също е добър аргумент. Заплахите за напускане трябва да са последното оръжие, което да използваме, и то само, ако наистина го мислим и имаме поне устна договорка с друг работодател.

Ако не се договорим (или не получим обещание) за по-висока заплата, и условията при настоящия ни работодател не ни устройват вече, е време да помислим за смяна на компанията. Знам, че това е доста плашещ момент, ако сме работили доста време на настоящата си работа и сме свикнали, но често развитието в кариерата и по-високата заплата са свързани със смяна на работното място. Сега е подходящ момент да го направим, защото има дефицит на качествени кадри в много сфери у нас.

  1. Да си намерим допълнителна работа

Според Евростат под 1% от хората у нас имат втора работа. Дори да включим работата по граждански договори и сивия сектор, пак не повече от 5% от българите имат допълнителен източник на доходи, освен основната си заплата. Най-лесно е да попитаме текущия си работодател дали може да ни предложи допълнителна работа, която не е част от сегашните ни задължения.

Ако това не е възможно, може да потърсим в сайтовете с обяви за работа. Избираме „почасова заетост“ в някой от тях и откриваме, че има стотици обяви, които ни предлагат работа по няколко часа на ден. Много заведения имат нужда от допълнителен персонал в натоварените вечерни часове, а доста медии търсят хора с технически познания, които да работят от вкъщи. Безброй са и обявите за дистрибутори и търговски представители, като при тях ние сами си определяме кога и колко да работим.

Докато работех във финансовата сфера, имах още няколко занимания в свободното ми време, които ми носеха допълнителни пари. Едно от тях беше рекламен агент на едно известно радио. Работата се състоеше в това да търся рекламодатели и получавах комисионна от техния бюджет. Освен пари, получавах и нещо много по-ценно – опит в продажбите и знания за много бизнес сфери. Другото нещо, което правех е да участвам в инвентаризацията на големите хипермаркети. Обикновено, тя се прави през нощта, и се запознаваш с доста интересни хора.

  1. Да изкарваме допълнителни пари от нещо, от което разбираме

Сигурно си мислите, че няма смисъл да си губите времето с нещо, от което няма да изкарвате много пари. Да, в началото ще е така, но това не означава, че вечно ще е по този начин. „Колелото“ се задвижва бавно и трудно, но след като набере инерция, нещата стават от само себе си.

И така, какво е това нещо, от което разбираме и другите хора ще са склонни да ни плащат за него? Аз си мислех, че трябва да си голям експерт в дадена област, със солидно образование и опит, за да изкарваш пари в свободното си време. Всъщност, това не е точно така. Първият път, когато си докарах допълнителни доходи (към джобните), беше в 10-ти клас. Тогава учителят ни по финанси ни показа как се попълват декларации за недвижими имоти. Първо попълних на нашето семейство, а после на бабите и на дядовците ми.

Един съсед беше чул, че има момче в квартала, което „ги разбира тези неща“ и дойде да му помогна с декларирането на имотите му. Мълвата се беше разнесла бързо и през следващите няколко седмици попълних документите на над 30 души при твърда цена от 5 лева за декларация. Изкарах доста пари за ученик, а самочувствието ми скочи до небесата.

Аз непрекъснато се учудвам какви услуги, предлагат различни хора, и още по-интересното е, че те се търсят и цените им не са ниски. Последният случай, за който се сещам е от преди няколко месеца. Един собственик на няколко заведения беше поръчал на баба Ели (бабата на жена ми) да му направи сироп от бъз, за което беше платил доста добре.

  1. Да си направим страничен бизнес

Разликата с предишната точка е, че тук не е нужно да правим нещо, от което разбираме, а което се търси и има потенциал. Разбира се, добре е този продукт или услуга да е нещо, което обичаме да правим, защото в противен случай, ще се откажем при най-малката пречка. За мен, основната разлика между хобито и допълнителния източник на доходи е, че от първото не изкарваш пари. Страхотно е, ако към страстта си добавиш и някой друг спечелен лев.

Ако трудовия договор не ни го забранява, може да създадем дейност, която да ни генерира допълнителни средства. Вариантите и тук са много. Може да стартираме като посредник и да продаваме в онлайн или в реален магазин, продуктите на известни и доказани фирми. Следващата крачка е да започнем да предлагаме наши собствени стоки и услуги, или да разширим дейността си. Добър вариант за работа през свободното ни време е т.нар. „дропшипинг“ или това е бизнес, в който нямаме собствени продукти и не обработваме пратки. За това се грижи друг търговец, а ние само предлагаме стоките му на нашия сайт.

Ще дам още един личен пример. От няколко месеца са интересувам от старинни предмети и по-точно банкноти, монети, акции, облигации и пощенски марки, като смятам да превърна това хоби в допълнителен източник на доходи. Сега още се уча, но вече направих една продажба, от която спечелих 50 лева. Не е много, но това е само началото.

Какъв е твоят начин да изкарваш повече пари?

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ