Коментари

4 неща, които трябва да знаем за биткойна като инвестиция

4 неща, които трябва да знаем за биткойна като инвестиция

Напоследък много се говори за криптовалутите и ръста в техните цени. Това веднага привлече интереса на доста рисково настроени хора, които искат да изкарат бързи пари. Резките промени в цената на биткойна и останалите виртуални валути обаче, ясно показаха, че освен да се печели, може и да се загуби от тази нова „инвестиция“. В тази статия ще ви представя 4-те основни неща, които трябва да знаем, ако сме решили да вложим парите си в някоя от популярните криптовалути.

  1. Дали биткойнът e инвестиция?

Ще използвам отново определението, което дава нобеловия лауреат Уилям Шарп, а то е, че в широк смисъл думата „инвестиция“, означава „да се разделиш с парите си днес, за да получиш по-голяма сума в бъдеще“. В този смисъл, криповалутите са вид инвестиции, защото всички очакват техните цени да се повишават и да спечелят от вложенията си. Въпреки това, биткойнът не се вписва в моето разбиране за актив, който има солидна основа да увеличава своята стойност, и аз да изкарам пари от това. На настоящия етап, криптовалутите са просто спекулативен инструмент, който носи в себе си огромен риск и също толкова голяма вероятност за печалба или загуба.

Към момента, аз не притежавам биткойн или друга подобна виртуална валута, но това може да се промени в бъдеще. В моя инвестиционен портфейл съм предвидил около 5% от средствата ми да ги инвестирам в подобни високорискови активи. Това препоръчвам и на вас – ако криптовалутите ви привличат и искате да станете част от новата революция (или поредния балон), да вложите само малка част от вашите пари в биткойн, Ethereum или друга онлайн валута.

Като стана въпрос за различните виртуални валути, внимателно си избирайте в коя от тях да инвестирате, защото те много приличат на различните технологични стандарти, при които само един от тях се налага на пазара, а другите просто изчезват. Същото ще се случи и с криптовалутите – една или две ще бъдат подкрепени от различни страни, банки и корпорации и те ще останат, а другите ще се използват само от ограничен кръг от хора. Това се е случвало много пъти в досегашната история с различни финансови инструменти.

  1. Малко хора разбират напълно какво точно е биткойн.

Аз не съм от тези хора, а и не вярвам някой в България да е наясно на 100% с тази нова технология, защото това не е просто онлайн валута, а цяла инфраструктура от различни участници с различни интереси. Признавам си, че въпреки двете си висши образования, 20-годишния ми опит във финансите, задълбоченото изследване на този нов феномен и знанията ми за инвестициите като цяло, не мога да кажа, че познавам в дълбочина инфраструктурата зад криптовалутите и от какво се влияе тяхната цена. Убедих се, че и хората, които инвестират в биткойн също не ги разбират напълно.

Разбира се, има много други неща, които не разбирам, като това как действат смартфоните, например. Направо е удивително как нещо, което се събира в джоба ми, е в пъти по-мощно от големите домашни компютри от преди само няколко години. Въпреки това, ако нещо се случи с моя умен телефон, мога да го отнеса на поправка или да отстранят проблема при мобилния ми оператор. При биткойн няма кой да ни помогне, ако цената му спадне драстично или просто изчезне в един момент. Това вече се е случвало с много други активи.

Наскоро един познат ми написа, че вече инвестирал в виртуалната валута и печалбата му е стотици проценти само за няколко месеца. Стана ми интересно колко точно пари е спечелил, а той ми каза, че има 0.231 биткойни, което се равнява на 924 щатски долара или около 1,500 лева (при цена от 4,000 долара за един биткойн). Оказа се, че мнозинството от инвеститорите у нас имат под 1 BTC.

  1. Правило №1 при биткойн е, че няма правила

Тъй като почти всички вложители в криптовалутите не използват къси позиции (при които може да спечелиш от спада в цената на даден актив), те искат цената им да расте и в един момент да продадат с печалба. И тъй като няма никакви правила за определянето на цената на виртуалните валути, както и правила за разпространението на информация за нея, всички „надуват“ цената. Има изказвания, че тя ще стигне от 1,000,000 USD за 1 BTC, но не трябва да приемаме на доверие тези прогнози, защото хората, които ги правят, най-вероятно, имат интерес от това.

За мен, това е бъдещето на парите и в момента може да си купуваме все повече неща с биткойн и останалите криптовалути. Дори у нас има търговци, които приемат разплащания с новите виртуални валути. Разбира се, все още никой не иска да си ги харчи, защото очакват цената им да продължава да расте. Основният въпрос, който си задавам е как ще реагират държавите и централните банки, които до момента стоят зад различните традиционни валути. Видяхме как цената на биткойн се понижи с близо 670 долара, след като Китай обяви за нелегален един от ключовите механизми за набиране на средства чрез виртуални валути.

  1. Безспорни ли са предимствата на биткойна като „новата световна валута“?

Много икономисти и финансисти посочват следните предимства на криптовалутите:

  • Ниски разходи за транзакции.

  • Възможност за разплащане в различни страни.

  • Анонимност при плащанията.

  • Не се контролират от държавите и централните банки.

Ниските разходи при преводи е едно от най-очевидните предимства на биткойна. Традиционните банки непрекъснато увеличават таксите и комисионните за различни свои услуги, заради свиването на разликата между лихвите по кредитите и депозитите, и намалените печалби от тях. Основният въпрос тук е дали конкуренцията на криптовалутите и другите алтернативни форми за парични трансфери ще доведат до намаляване на таксите на банките? Засега, това не се случва, но в бъдеще ще усетят натиска и ще предприемат такива стъпки, със сигурност.

Още един въпрос е важен, когато говорим за цена на услуга: Какво стои срещу по-високите такси на банките? Защитават ли те своите клиенти от измами и незаконни присвоявания на средства? Да, в повечето случаи има лимити, до които парите в кредитната ни карта или по банковите ни сметки, са защитени. При виртуалните валути, тази защита я няма и ако хакери пробият системата на някоя борса, вашият електронен портфейл не е защитен. При покупка на финансов продукт е добре да сравним общите ползи с общите разходи, а не да слагаме веднага розовите очила.

Една валута в много страни – ние вече знаем предимствата на това. Еврото е официално разплащателно средство в много страни в Европа и не е нужно да обменяме непрекъснато, за да имаме от местната валута. Всъщност, кредитните и дебитните карти вършат същата работа. Независимо в каква валута са те, може да плащаме и да теглим в местната на страната валута. За съжаление, таксите за тези транзакции все още са сравнително високи. Ако говорим за предимствата на криптовалутите като средство за разплащане, не разбирам как някой може да вложи хиляди лева в нещо ново и неизвестно, а да има проблем да ползва банковата си карта в чужбина?

Анонимността може и да е предимство в някои случаи, но може да е и голям недостатък. Ние живеем в един глобален и прозрачен свят. Анонимните разплащания се използват най-вече за незаконни сделки (и за избягване на данъци, но това е друга тема). Всички ние вече видяхме какво се случи с вируса Wanna Cry, който засегна стотици хиляди компютри по света и създателите му искаха откуп в биткойни, за да възстановят данните. Рано или късно, тази анонимност ще привлече вниманието на правителствата по света и те ще отговорят.

Това, че криптовалутите не се контролират от държавите е само мит. Ако това е така, как Китай постави ограничения за набиране на средства чрез виртуални валути? Американското правителство и тяхната агенция по приходите вече следи развитието на тази нова форма на разплащания, като целта е пределно ясна – да не остане нито един необложен с данъци долар на американски гражданин. И ако у нас делът на сивата (и черна) икономика е относително висок, то в развитите западни страни, той е нисък, именно поради намесата на държавата.

Тази статия не е препоръка за покупка или продажба на криптовалути, а споделяне на моето разбиране за тази нова инвестиция. Преди да вземете каквото и да е решение за покупка, претеглете всички плюсове и минуси, и чак тогава действайте. Пожелавам ви успех!

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ