5 факта, които ще ви накарат да инвестирате

5 факта, които ще ви накарат да инвестирате

5 факта, които ще ви накарат да инвестирате

Нормално е да изпитваме известен страх да инвестираме на фондовите пазари, ако никога не сме го правили преди това. Знам, че никой не обича да губи пари, но борсата няма нищо общо с хазартна игра и се подчинява на определени правила и тенденции. В тази статия ще ви представя 5 факта за най-популярният индекс в света – S&P 500, базирани на неговото движение от 1928 до 2017 година. Сигурен съм, че те ще ви накарат сериозно да се замислите за инвестиране в акции и борсово търгувани фондове (ETFs) и да не се притеснявате толкова за възможните бъдещи спадове.

1. Движенията нагоре продължават по-дълго от тези надолу

Вече 9-та поредна година американската икономика е в подем и това се отразява на цените на акциите на 500-те най-големи компании в САЩ. На някои хора това може да изглежда странно и необичайно, но всъщност се е случвало много пъти в досегашната история на индекса. С малки прекъсвания, между 1980 и 2000 година има почти непрекъснат възход. В същото време, движението надолу е характерно само за няколко периода и то максимума е бил от 4 години – след Голямата депресия и кризата от 2008 година.

2. Върховете са по-големи от спадовете

Всички сме чели или чували за големите кризи на борсата. През не толкова далечната 2008 година, S&P 500 падна с близо 37%, а през 1931 година с над 43%. Ако сме инвестирали само в тези години, загубите ще са наистина болезнени. За щастие, върховете са много повече и по-големи от спадовете. През 1954 година индексът се повишава с над 52%, а 4 години след това - с над 43%. Само за последните 10 години има две, в които S&P 500 направи над 25% - 2009 и 2013 година. Ако песимистите виждат само лошите периоди, оптимистите ще открият почти четири повече години с положителна доходност, а реалистите знаят, че средногодишната доходност на този индекс е около 10% за последните близо 100 години.

3. Лошите години почти винаги са следвани от добри

От 1928 година насам има само 24 години, в които S&P 500 отчита отрицателна доходност, като 16 от тях са последвани от такива с положително движение на цените на акциите, включени в индекса. С други думи, дори да инвестираме и веднага да започне движение надолу, в над 2/3 от случаите ще последва положителна година. Разбира се, това са факти от миналото и няма гаранция, че ще се повторят, но шансът е голям, а в инвестирането рискът и вероятностите играят много съществена роля.

Няма спор, че никой не обича загубите и ако сме инвестирали 1000 лева при спад на пазара с 20%, ние ще останем с 800 лева. За да излезем на нула, ще трябва да постигнем доходност от 25%. Не случайно основното правило на Уорън Бъфет е „Не губете пари!“. За щастие, фондовият пазар не ни кара да чакаме дълго, за да възстановим загубите си. Ако сте от най-големите каръци, които загубиха над 40% от инвестициите си през 2008 година (като мен), то през 2012 година вече сте изплували и сте реализирали сериозна доходност през следващите 5 години. Ако сте били от загубилите от спукването на dot.com балона през 2002 година, само след 4 години ще сте на плюс, и това е, ако не сме инвестирали допълнителни суми. Ако сме го направили, за 2-3 години ще преодолеем загубите и ще сме на печалба.

4. Двуцифрените ръстове са много повече от едноцифрените.

Замисляли ли сте се какво отличава добрата доходност от отличната? В главите ни е „заседнало“ едно число – 10% и ако нашият резултат е по-висок, това е страхотно. Статистиката показва, че от 1928 година досега, широкият индекс S&P 500 е постигал над 10% цели 51 пъти и само в 15 години ръстът е бил под тази средна доходност. С други думи, в близо ¾ от годините в този период е имало ръст в цените на акциите на американските компании. Не виждам защо тази тенденция да не продължи и за следващите 90 години.

Още нещо, не приемайте тези 10% като Светия Граал на инвестирането. С малко повече знания и късмет, може да направим много по-висока доходност от тези проценти, без да увеличаваме съществено риска.

5. Всеки 10-годишен период е с положителна доходност

Оставих „черешката на тортата“ за накрая. Нека си представим, че нямаме никакъв късмет, досегашните ни опити в инвестирането са ударили на камък и вече не вярваме, че има по-добър инструмент от банковите депозити. Имам предложение за вас – инвестирайте в ETF върху S&P 500 за 10-години и вашата доходност ще е положителна, независимо кога сте го направили. Не е нужно да ми се доверявате напълно – просто разгледайте статистиката за този индекс и намерете произволни 10 поредни години с отрицателна доходност за периода. Трудно е, нали? Не случайно дългосрочното инвестиране е един от основните стратегии, които прилагам аз и още милиони хора по света. То просто действа.

Това бяха 5-те факта за фондовия пазар, базирани на движението на индекса S&P 500, който обединява 500-те най-големи компании в САЩ и е представителен за цялата икономика на тази страна, а донякъде и за световната. Ако досега не сте инвестирали, надявам се днешната статия да ви мотивира да го направите. Ако още имате колебания, може да намерите на този линк други интересни факти и изводи от движението на американския индекс.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ