5 грешки с парите, които умните хора не повтарят

5 грешки с парите, които умните хора не повтарят

5 грешки с парите, които умните хора не повтарят

Да се греши е човешко и всеки от нас го е правил. Въпросът е какво правим след това – дали те ни карат да се откажем, повтаряме ги непрекъснато или се учим от тях. Умните хора на първо място са честни пред себе си и признават прегрешенията си, а след това анализират какво точно се е случило и как може да ги избегнат в бъдеще. В тази статия ще ви представя 5 финансови грешки, които интелигентните хора не допускат два пъти.

  1. Умните хора не търсят бързи резултати

Аз не съм от най-търпеливите хора и искам всичко да става със скоростта на светлината. Разбира се, това не е възможно или поне не е устойчиво. Преди години, когато започнах да търгувам на Българска фондова борса, си представях нещата като в американските филми за Уолстрийт – хора печелят (и губят) много пари, буквално за минути. На практика, нещата не стояха точно така, но все пак печелех доста за моите разбирания, а в някои от годините постигнах доходност от над 100%.

Тогава дойде кризата от 2008 година и се оказа, че съм бил просто късметлия (а не топ инвеститор, за какъвто се мислех) и просто съм избрал добър период. За по-малко от 2 години загубих, освен натрупаната печалба, и около 35% от първоначално вложената сума. След известен период, седнах и анализирах какво се е случило. Осъзнах, че натрупването на устойчиво богатство не става бързо, и започнах да изграждам моята система през 2011 година. Тази грешка ми показа, че ние не инвестираме с парите, а предимно с ума си и трябва време, за да добием мъдрост.

  1. Умните хора се променят, а не карат по „техния си начин“

Айнщайн преди доста години е казал, че е лудост да правиш едно и също нещо и да очакваш различни резултати. Въпреки че (почти) всеки знае тази фраза, малцина я спазват. Що се отнася до парите и инвестициите, много хора ми пишат, че личните им финанси са в лошо състояние, а доходите им не са ниски за градовете, където живеят. На моя въпрос „Какво променихте през последните години в управлението на вашите пари?“, най-често получавам бърз отговор „Нищо“. Всъщност, има разлика и тя е, че вноските по кредитите са станали по-високи и се купуват повече неща импулсивно („защото може да си го позволи“).

Тук е мястото за една лична история. Моя леля (не е Гошка) спечели 50,000 лева от някаква лотария. Както често се случва, тя похарчи парите за децата, за ремонт на къщата и за нова кола (на старо). Това е нейният начин на мислене и на действие. Вместо да се поучи от тази история, тя продължава да търка билети (дори е удвоила парите за тях) с надеждата да спечели отново.

  1. Умните хора не вярват на всичко, което чуят

Разбира се, има много техники за манипулация, които могат да ни повлияят, но отделянето на малко време за мислене и критичен поглед върху нещата, са достатъчни, за да разберем кога някой се опитва да ни излъже с користна цел и кога просто иска да се представи за по-велик, от колкото е. Обикновено, на такива хора давам доверие в аванс. На срещите могат да ме „лъжат“ колкото си искат – даже не ги прекъсвам и се правя, че им вярвам. Дори се случва да започнем да работим заедно по някакъв малък проект.

С тази тактика постигам страхотни резултати. Дори да не станат нещата, ще съм загубил малко време и пари, но ще се предпазя от по-лоши последствия. А и е интересно да наблюдаваш хора, които си мислят, че аз съм перфектната „жертва“, която могат да излъжат.

  1. Умните хора се вслушват в съветите на експертите

Колкото и да сме умни, има хора, които разбират повече от нас в дадена сфера и е добре да чуем тяхното мнение, преди да действаме. Разбира се, че решението си е наше, но не пречи да се допитаме и до други хора. Не говоря за съвети от приятели или роднини (макар, че и те могат да са полезни) или нещо, което сме прочели в някой сайт, а за индивидуални консултация със специалист.

Осъзнавам, че да пренебрегнеш егото си и да подържиш помощ от друг, е много трудно, но именно това е една от основните разлики между интелигентните и не чак толкова умните хора. Аз знам и мога много неща, но не всичко. В тези ситуации, предпочитам да потърся независимо мнение на експерт в дадена област, отколкото да се уча само от собствените си грешки. Това може да ми струва наистина скъпо.

  1. Умните хора не се опитват да се харесат на другите

Има едно нещо, за което отиват много повече пари, отколкото за инвестиции и това са разходите, свързани с това да се харесаме на другите. Изключваме парите за задължителните ни разходи за битови сметки, наем, вноски по кредити, храна, транспорт и други и остава една голяма сума всеки месец, свързана с нашето желание да сме като другите или те да ни се възхищават. Виждал съм хора, които казват, че не могат да спестят и един лев, а в същото време си купуват скъпи вещи, които не са им нужни.

Забелязал съм, че колкото по-умни са хората, толкова повече осъзнават кои са истински ценните неща за тях. Дори да направят емоционална покупка, с която да изпъкнат в техния приятелски кръг, си вземат поука и след това не го правят. Сигурно има и хора, за които щастието е свързано с това да имат повече и по-скъпи вещи от останалите, но не мисля, че запълването на някаква празнина ще им помогне да се чувстват по-добре за дълго време.

Ако непрекъснато повтаряме тази грешка и вечно се опитваме да впечатляваме останалите, в един момент ще забравим себе си и собствените си цели, които ни носят истинско удовлетворение и щастие. Всичко останало е суета и данък „Обществено мнение“. Истински успешните и богати хора не го плащат.

Това бяха 5-те грешки, които умните и финансово грамотни хора не допускат два пъти. Винаги може да не догледаме нещо или да прибързаме в решението си, но ако нещата се повторят, трябва да помислим внимателно защо се е стигнало дотук.

Има ли грешки, които и вие сте повтаряли?

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ