Коментари

Давид срещу Голиат ли е потенциален сблъсък между Украйна и Русия?

Давид срещу Голиат ли е потенциален сблъсък между Украйна и Русия?

На фона на нарастващото напрежение по границата между Русия и Украйна, в мислите на много украинци започват да изплуват спомени от 2014 г. Ситуацията обаче не е същата като преди 8 години, като през последните години източноевропейската страна значително подобри отбранителните си способности – с не малка помощ от НАТО, пише „Франс 24“.

През тази седмица Вашингтон отправи множество предупреждение, че потенциална инвазия на Русия в Украйна би струвала изключително скъпо на страната, заплашвайки я с тежки санкции и дори блокиране на доставки на полупроводници – ключов компонент в съвременната икономика.

Москва продължава да твърди, че няма планове за нахлуване в Украйна, но в същото време се придържа към серия от изисквания за деескалация на напрежението, включително гаранции, че Киев няма да бъде интегриран в НАТО.

Конфликтът обаче далеч не опира само до размяна на думи. По-рано Русия съобщи, че ще изпрати два батальона с ракетни системи С-400 в Беларус, за да се присъединят към военното учение, което ще се провежда там през февруари. Москва също така обяви, че през този и следвщия месец ще проведе мащабни военноморски учения в Атлантическия и в Тихия океан, както и в Арктическо и Средиземно море. Тези учения включват 140 военни кораба и съпътстващи плавателни съдове, над 60 летателни апарата, 1 000 единици военно оборудване и около 10 000 военнослужещи

От другата страна САЩ дадоха зелена светлина на балтийските страни Естония, Литва и Латвия да изпращат американски ракети и други оръжия в Украйна.  Литовския министър на отбраната Арвидас Анушауска потвърди в четвъртък, че страната му изпраща отбранителна и друга помощ на Украйна.

Миналата година администрацията на Джо Байдън одобри трансфера на американски оръжия на стойност 650 млн. долара към Украйна, като доставките само за декември са били на стойност 200 млн. долара.

В последните дни пък Великобритания съобщи, че ще изпрати на Украйна военно оборудване – основно противотанкови оръжия, както и че в страната ще пристигнат елитни британски спецчасти, които да обучават украинските войски в използването на оборудването.

Грубо пробуждане за Киев

Няма съмнения, че Украйна подсилва своя арсенал в случай на руска атака. Могат ли обаче украинските войски да устоят на руска атака, включваща войници и танкове, както и морска и въздушна подкрепа?

„Събитията от 2014 и 2015 г. бяха грубо пробуждане за Киев, които започна големи военни реформи“, коментира пред „Франс 24“ Николо Васола, специалист по въпросите на сигурността сигурността в бившите съветски територии от Университета в Бирмингам.

Оттогава насам украинската армия е нараснала от около 6 хил. войници до 150 хил. става ясно от доклад на Изследователската служба на Конгреса (CRS) на САЩ, публикуван през юни 2021 г.

„От 2014 г. насам Украйна полага усилия за модернизирането на своите танкове, бронирани превозни средства и артилерийски системи“, се посочва в доклада.

Киев инвестира значителни средства в модернизацията на военните си сили през последните седем години. Делът на военните разходи в националния бюджет е нараснал от 1,5% от брутния вътрешен продукт на страната през 2014 г. на над 4,1% през 2020 г., показват данни на Световната банка.

Американски ракети и турски дронове

Освен това, този път Украйна не е сама срещу Русия. От 2014 г. НАТО като организация, както и нейните отделни страни членки, са предоставили „значителна помощ на Украйна, равняваща се на около 14 млрд. долара“, изчислява Фасола.

САЩ са основният доставчик на военен хардуер, включително радиооборудване, военни транспортни камиони и повече от 200 преносими противотанкови ракети Javelin. Великобритания, Полша и Литва също са доставили на Украйна отбранителни оръжия.

Турция също се притече на помощ на Украйна, продавайки й известните си дронове Bayraktar TB2, които доказаха ефективността си в Либия, Сирия и особено в конфликта в Нагорни Карабах през 2020 г. между Азербайджан и Армения.

„Истина е, че дроновете се оказаха решаващи в конфликта в Нагорни Карабах, но е трудно да се каже какво въздействие биха могли да имат при евентуален конфликт с Русия, тъй като конфигурацията в този случай е много по-различна“, казва Джулия Фридрих от базирания в Берлин Global Public Policy Institute.

Обучени и мотивирани войски

Военната модернизация на Украйна не е само количествена или ограничена до материален хардуер. „Има огромен напредък по отношение на обучението и подготовката за бой“, коментира в интервю за „Франс 24“ Густав Гресел, специалист по руски военни въпроси от Европейския съвет по външни отношения.

Според него една от основните слабости на украинската отбранителна система идва от военните доктрини, разработени през съветската епоха. „Москва знаеше отлично какво да очаква и можеше да се подготви за него“, обяснява той.

Това подчертава  на военното обучение, предоставяно от инструктори на НАТО в украински бази, „Това позволи на офицери и войници да се отучат от стари рефлекси, които са предвидими за Москва“, категоричен е Гресел.

Другият голям актив на украинската армия са нейните войници. „Повечето от тях се записаха в армията през 2014-2015 г. Така че, това е доброволен акт за защита на родината, което означава, че те са силно мотивирани и имат висок морал“, каза Глен Грант – старши анализатор от Baltic Security Foundation, който е работил в Украйна по военната реформа на страната. „Между ракетите Javelin, дроновете и морала на войските украинската армия, се превърна в сериозен опонент“, добави той.

Това е особено вярно в района на Източен Донбас, където украинските войски са натрупали опит в бушуващият от повече от седем години конфликт срещу подкрепяните от Русия сепаратисти.

Въздушното превъзходство на Русия

За Украйна обаче ситуацията в Донбас е нож с две остриета. „Това е конфликт с нисък интензитет, доста близък до партизанската война. това накара Запада и Киев да се съсредоточат върху военни доктрини и оборудване, подходящи за този тип конфронтация, докато в случай на нападение от Русия ситуацията вероятно ще бъде много различни", казва Фасола.

„Аериканците са доставили снайпер на украинската армия, за да се противопоставят на Русия, която използва Донбас като полигон за собствените си снайперисти“, отбеляза Гресел. „Този вид оръжия обаче няма да бъде от голяма полза срещу руски танкове, пресичащи границата“, добавя той.

Специфичният характер на сблъсъците в Донбас, които са предимно краткотрайни схватки, не включва използването на украински въздушни сили.

Военните експерти смятат, че модернизацията на военновъздушните сили на Украйна е незначителна и авиацията остава слабото място на отбранителния капацитет на Украйна. Повечето бомбардировачи и бойни самолети в страната са на повече от 30 години, а пилотите са лошо обучени и нископлатени. „Ето защо, ако Русия реши да атакува и използва правилно своите самолети, въздушната подкрепа бързо ще им даде решаващо предимство, въпреки цялата модернизация на украинската армия“, обяснява Гресел.

Оценяване на „съотношението цена-полза на офанзива“

Ако Русия реши да нахлуе, Фридрих признава, че „ще бъде много трудно за Украйна и нейните съюзници да поддържат баланс на силите“.

Според Димитру Минзарари от германския Институт за международни отношения и сигурност (SWP) именно противотанковите оръжия, доставяни от Великобритания, може да изиграят ключова роля при инвазия. „Те имат стратегическа и материална стойност. От стратегическа гледна точка, това показва значителна вероятност страната, предоставящ тази военна подкрепа, да окаже допълнителна помощ, ако се стигне до конфликт“, коментира той.

„Освен това, украинската армия може да нанесе допълнителни щети на нахлуващите руски сили с това оборудване, което може да има възпиращ ефект. Доставените от Обединеното кралство противотанкови оръжия са добра илюстрация на факта, че всяка руска офанзива неизбежно ще включва бронирани маневри на превозни средства и ако Украйна разполага с модерно въоръжение за противодействие, това може да накара Москва да преразгледа оценката си за съотношението цена-полза от офанзивата“, добави Минзарари.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ