Обратно броене под заплаха за импийчмънт*

Обратно броене под заплаха за импийчмънт*

Обратно броене под заплаха за импийчмънт*

Вчера в една свръхполяризирана Америка започна обратното броене - една година до президентските избори през 2020 г., в които Доналд Тръмп залага на верните си привърженици, за да грабне втори мандат и да преодолее разследването за импийчмънта му, което хвърля сянка над предизборната кампания.

Демократите поеха по този опасен път с риск да засенчат дебатите в първичните им избори, в които участват рекордно висок брой претенденти и няма изявен фаворит.

"Никога досега не сме имали толкова висока подкрепа." Строго гледащият президент Тръмп, заобиколен от море от червени шапки, в петък отхвърли идеята, че процедурата за импийчмънт може да го лиши от втори мандат.

Напротив, уверява той, тя му позволява да мотивира хората си, "гневното мнозинство", което вкупом осъжда този "лов на вещици".

Президентът сам призна, че вече борбеният му тон допълнително се е изострил от началото на разследването. Вчера той сравни атмосферата на предизборните му митинги с мач по смесени бойни изкуства ММА, на който е присъствал предишния ден.

Здравно осигуряване, притежание на оръжие, имиграция: година преди президентския вот някои кандидати в първичните избори на демократите се опитват да придвижат партията си наляво. Въпреки усилията им тези залози остават на заден план, в сянката на експлозивната процедура за импийчмънт.

Миналата седмица сенатор Елизабет Уорън, която е сред фаворитите в първичните избори на демократите, видя как представянето на проекта й за универсално здравно осигуряване е засенчено от първото официално гласуване по импийчмънта в Конгреса.

"В краткосрочен план процедурата по импийчмънт ще доминира в новините от Вашингтон, в медийното отразяване и по-общо казано в изготвянето на политики", смята преподавателят от университета "Джордж Вашингтон" Кристофър Артъртън.

Няма очевиден съперник

Шефката на демократите Нанси Пелоси дълго време се колебаеше да започне разследване срещу Доналд Тръмп в Камарата на представителите, където партията й има мнозинство, опасявайки се, че опозицията може да бъде санкционирана от тази разделяща и дори непопулярна процедура.

Инициативата е още по-рискована поради факта, че президентът вероятно ще бъде "оневинен" в контролирания от републиканците Сенат. Демократите се боят, че той ще тръби точно преди изборите, че е бил признат за невинен.

В крайна сметка Пелоси се реши на тази стъпка на 24 септември след разкрития за телефонен разговор, в който Доналд Тръмп е поискал от Киев "да помисли" за разследване на бившия вицепрезидент демократ Джо Байдън, чийто син дълго време правеше бизнес в Украйна.

Оттогава подкрепата за тази процедура изглежда расте - 53 процента от американците я подкрепят, а 44 процента са против според публикувано вчера допитване, което потвърждава пропастта между избирателите на демократите и на републиканците по този въпрос.

Попадналият в този ураган Джо Байдън, който досега беше основният фаворит в надпреварата на демократите, изгуби преднината си, главно в полза на Елизабет Уорън. Следват прогресистът сенатор Бърни Сандърс и умереният кмет Пит Бутиджидж.

За пръв път публикувано в петък допитване поставя Джо Байдън на четвърто място в избирателните нагласи на демократите в Айова, първият щат, който ще гласува на тези първични избори. Той е изпреварен от младия Пит Бутиджидж, който беше неизвестен допреди година.

"Остава една година до най-важните избори в живота ни. Трябва да се уверим, че ще се сбогуваме с националния кошмар Доналд Тръмп", туитна вчера Камала Харис, която е на пето място в тази анкета.

Бето се отказва

Друг неизвестен фактор в тази кампания е графикът на процедурата по импийчмънт.

Не се знае колко дълго ще трае това разследване, а първите гласувания в първичните избори на демократите са в началото на февруари.

"Когато надпреварата в първичните избори набере скорост, мисля, че тази кампания ще е водещата тема в новините", уверява Артъртън.

Дотогава има риск наблягането върху импийчмънта да навреди на получаващите по-ниска подкрепа сред 17-те кандидати за партийната номинация на демократите, които показват необичайно разнообразие: няколко жени, двама афроамериканци, един открито обявил се гей. . .

Най-новият пример е тексасецът Бето О'Рорк, смятан известно време за възможна надежда на демократите, който се оттегли от надпреварата.

Доналд Тръмп вероятно ще се опита да повтори печелившата си стратегия от 2016 г.: да завладее чрез твърдите си поддръжници няколко ключови щата, които да му донесат мнозинството гласове в Избирателната колегия, и да спечели непреките избори дори със загуба при абсолютния брой гласове

Камий Камдесю от Франс прес / БТА

*Заглавието е на редакцията на Мениджър Нюз

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ