Коментари

Evergrande няма да бъде китайският Lehman Brothers

Evergrande няма да бъде китайският Lehman Brothers

Проблемите с дълга на китайския строителен предприемач China Evergrande вероятно няма да доведат до катастрофани последици за световната икономика, сходни на тези след колапса на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през 2008 г., пише Евелин Чен за Си Ен Би Си.

От юли 2020 г. листнатите в Хонконг акции на Evergrande са се сринали с близо 90%, като те тръгнаха в низходяща траектория, след като китайското правителство предприе нови мерки срещу спекулациите на пазара за недвижими имоти.

Активите на Evergrande са физически

Само за последните пет дни на акциите на Evergrande изгубиха 20% от стойността си, като инвеститорите чакат да видят дали задлъжнялата компания ще успее да извърши лихвени плащания по деноминирани в долари облигации за милиони. Опасенията около Evergrande доведоха до сътресения на световните фондови пазари през последните седмици

Що се отнася до мащаба на потенциалното въздействие от фалит на Evergrande върху международните финансови пазари, анализаторите посочват съществена разлика между кризата с китайската компания и срива на Lehman Brothers – Evergrande притежава земя, а Lehman държеше финансови активи.

Evergrande има проблеми с паричния поток, но говоренето за системни рискове е „честно казано преекоспонирано“, коментира Роб Карнел, регионален ръководител на изследванията за Азиатско-Тихоокеанския регион в ING.

„Нека бъдем честни, това не е Lehman, нито пък LTCM”, коментира той, визирайки американския хедж фонд Long-Term Capital Management, който фалира през 90-те години на миналия век и предизвика паника на пазарите. „Това не е хедж фонд с огромни дългови позиции или банка, стойността на чиито финансови активи върви към нулата. Това е строителна фирма с големи дългове в района на 300 млрд. долара“, добави той.

Според него ако Evergrande получи някакъв паричен поток във физическите си активи, компанията ще може да завърши строителните си проекти и да ги продаде, за да покрие дълга си.

В сряда от компанията заявиха, че ще изпълнят лихвените си плащания по деноминирани в юан облигации навреме.    

„Evergrande е изправена пред криза с ликвидността, въпреки че притежава много земя“, коментира Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie. По думите му активите на компанията са предимно земя и жилищни проекти на стойност от малко над 1,4 трлн. юана (220 млрд. долара).

Колапсът на Lehman Brothers доведе до срив на финансовите деривати - суапове за кредитно неизпълнение и задължения по обезпечен дълг. „Това накара пазара да се усъмни в здравето на другите банки“, казва Ху.

„Малко вероятно е сагата със Evergrande да доведе до срив на цената на земята. В крайна сметка стойността на земята е по-прозрачна и по-стабилна от финансовите инструменти. Това важи в пълна сила за Китай, където местните правителства монополизират предлагането на земя“, добави той.

„В резултат на това местните правителства имат стимул да стабилизират цената на земята. При най-лошия сценарии местните власти дори може да изкупят обратно земя, както направиха през 2014-15 г.“, каза още Ху.

Силен правителствен контрол

Друга ключова разлика между Evergrande и Lehman е нивото на държавен контрол и участие в индустрията за недвижими имоти в Китай.

„Китайските банки и много други организации са на първо място правителствени инструменти, а на далечно второ място – посредници“, коментират анализатори от изследователската компания China Beige Book.

„Дори недържавните финанси могат да бъдат контролирани до степен, която рядко се вижда извън Китай. Търговския фалит е въпрос на избор на държавата“, добавят те.

„Пекин казва „отпускайте заеми“ и вие го правите. Кога или пък дали изобщо ще си получите парите е от второстепенно значение“, посочват от China Beige Book, като добавят, че няма как този случай да бъде сравняван с Lehman.

Evergrande не е „твърде голяма, за да се провали“

Легендарната американска инвестиционна банка Lehman Brothers се срина преди 13 години, повличайки със себе си цялата финансова система. Тогава правителството на САЩ реши да остави Lehman да фалира, но спаси редица други финансови институции.

В случая с Evergrande китайските власти ще бъдат търпеливи, тъй като те имат две цели – да предотвратят прекомерно поемане на рискове и да запазят стабилността на имотния пазар, казва Ху.

„Политиците ще изчакат да видят как се развиват нещата, след което ще предприемат мерки за осигуряване на подредено преструктуриране на дълга. Малко вероятно е да има спасяване на едро, като акционерите и кредиторите може да понесат големи загуби. Правителството обаче ще се увери, че предварително продадените апартаменти ще бъдат завършени и доставени на купувачите на жилища“, добавя той.

Ху даде пример с опита на Пекин в преструктурирането на гиганти като Anbang Insurance, Baoshang Bank, HNA Group и  China Huarong Asset Management.

„Китайската банкова система има годишна печалба от 1,9 трлн. юана и провизии в размер на 5,4 трлн юана, които лесно биха могли да компенсират загубата от Evergrande”, уточнява Ху,

Китай разполага с нужните инструменти

В случая с Evergrande, строителният предприемач има повече директни връзки с чуждестранни инвеститори, отколкото с китайската икономика.

Общите задължения на Evergrande са 313 млрд. долара, което представлява само 6,5% от задълженията на китайския имотен сектор. От тях 19 млрд. долара се състоят от неплатени офшорни облигации, сочи анализ на UBS. Анализаторите на банката очакват Evergrande да преструктурира дълга си и прогнозират, че цените на облигациите ще се възстановят от най-ниските си стойности.

Тази седмица главният икономист на Международни валутен фонд Гита Гопинат заяви пред Ройтерс, че организацията е на мнението, че „Китай разполага с нужните инструменти и политически възможности, за да предотврати превръщането на тази ситуация системна криза“.

Въпреки че изявленията на правителство през последните месеци, в които се призовава за предотвратяване на големи финансови рискове, намесата на китайските власти в случая с Evergrande далеч не е сигурна. До момента коментарите от Пекин не са много на брой и не съдържат конкретика.

По време на пресконференция миналата седмица говорител на Националното статистическо бюро на Китай заяви, че органът следи проблемите на някои големи компании за недвижими имоти и потенциалното им влияние върху икономиката.

Пазарът на недвижими имоти в китай и свързаните с него индустрии, като например строителната, отговарят за над една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната, изчисляват от Moody’s.

Предстои да разберем какви ще бъдат действията на Пекин.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ