Финансова свобода в България – митове срещу факти

Финансова свобода в България – митове срещу факти

Финансова свобода в България – митове срещу факти

У нас има много митове и легенди за финансовата свобода. Обикновено те са измислени от мотивационни гурута или МЛМ ентусиасти, които ни убеждават, че ако си купим техния продукт или се включим в мрежата им, ще започнат да валят пари, за които няма нужда да правим нищо. Разбира се, това е далеч от реалността. В тази статия ще разгледаме 3 популярни мита за финансовата свобода в България, както и какви са нещата в действителност.

Какво е финансова свобода?

Това е понятие, което за първи път срещнах в книгата „Богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки. В нея авторът посочва, че финансово свободен е човек, който има пасивни доходи, които покриват месечните му разходи. Просто и ясно, но какво представляват тези „пасивни доходи“? Според Уикипедия, те са „парични потоци, получавани на регулярна база, изискващи минимални или никакви усилия от страна на получателя, за да ги поддържа“. С прости думи това е инвестиционният вариант на вечния двигател, който да ни захранва с пари, а ние да си правим каквото си искаме (освен да работим, разбира се).

Аз се занимавам с финанси от над 24 години, като съм говорил с доста икономисти и големи инвеститори през това време. Прочел съм и много книги по темата, но досега не съм срещнал инструмент, който да носи доходи, без да сме направили никакви усилия преди това. Все пак, има инвестиции, които изискват по-малко внимание и действия от наша страна. Такива са недвижимите имоти, земеделската земя, борсово търгуваните фондове и други.

Мит № 1 Може да постигнем финансова свобода с няколко часа работа на седмица

Един от първите ми опити да стана финансово независим човек беше свързан с включването ми в една от многобройните МЛМ (мултилевъл маркетинг) компании. Миналата седмица докато преглеждах стария си тефтер, видях записките от първата ми среща с човек от „горното ниво” в нея. Думите „само няколко часа на седмица” ги бях удебелил и подчертал. Реалността се оказа съвсем различна. Почти всичките ми вечери след работа (а и някой път и през работно време) бяха заети с домашни срещи, демонстрации, обучения, разговори, отчети и други дейности. Част от съботите и неделите също не бяха свободни, а се пътуваше до различни краища на страната за срещи с местните екипи. На практика това си беше втора работа, за която отделях поне по 30 часа на седмица.

Истината е, че за да станем професионалисти в дадена сфера (т.е. да изкарваме добри пари от нея), трябва да сме ѝ отдадени. В противен случай сме просто аматьори, които го правят само за удоволствие. В МЛМ компанията научих много неща, но не създадох актив, който да ми носи пасивни приходи. Не открих и някой друг да го е направил. Дори хората на най-високите нива работеха по доста часове всеки ден (а някои от тях бяха и на трудов договор на друго място), за да изкарат една не много висока сума всеки месец. Когато някой от „партньорите“ се отказваше от активна дейност, мрежата от хора много бързо се разпадаше и доходите намаляваха драстично, а след известен период и спираха окончателно. Така се получи и при мен, когато реших да поема по друг път.

За активите, които носят сравнително пасивни доходи, също трябва много време, за да ги познаваме добре и да натрупаме нужния практичен опит. Разбира се, може да съкратим този период като си намерим добри учители – практици, а не се доверяваме на мотивационни шоумени.

Мит № 2 Може да постигнем финансова свобода бързо

Всеки от нас е чувал някоя история, в която един човек е станал приказно богат за кратко време и вече няма нужда да работи, а само трябва да решава коя да е следващата екзотична дестинация, която трябва да посети. Тези истории на успешни хора се използват като мощен маркетингов инструмент в много индустрии – от супер специалното събитие на гуру Х до поредната хазартна игра с триене на билетчета.

Разбира се, има късметлии, които в действителност получават огромна сума пари за кратък период, но това се случва изключително рядко (шансът е доста по-малък от едно на милион) и в 99% от случаите те се разделят с богатството само в рамките на няколко години. Да изкараш пари е сравнително лесно, но да ги задържиш и умножиш е истинско изкуство. Този талант се придобива с времето и грешките, които допускаме. Победите са да се похвалим, но грешките са истинските ни учители.

В тази връзка има един начин на ускорим целия процес и по-бързо да постигнем финансова свобода и той е да допускаме повече грешки за по-кратък период. Аз съм любопитен човек и ако има някаква нова инвестиция (но не измамна схема, каквито има доста напоследък), аз влагам пари в нея (обикновено по-малка сума). Дори да загубя част от средствата си, аз съм натрупал ценен опит и знам какво не трябва да правя. В обратния случай, ако инвестирам в непознат за мен инвестиционен инструмент и спечеля, това е било плод на късмет. Когато съм на плюс в 7, 8 или 9 от 10 случая за дълъг период от време, това вече не е случайност, а закономерност.

Мит № 3 Финансовата свобода е въпрос на пари

Много от хората, които искат да постигнат финансова свобода се фокусират върху грешна цел – да имат повече пари и хвърлят всичките си усилия в тази посока. Всъщност, парите са само средство, за да постигнем това, което искаме. Финансовата свобода е начин на мислене, а не чиста математика. Хубавото при нея е, че може да я постигнеш и с 1,000 лева пасивни доходи на месец, с 10,000 лева или с много повече.

Малцина се замислят ЗАЩО искат да станат финансово свободни и какво ще правят, когато това се случи. „Аз да го постигна, пък после ще му мисля“ е най-честия отговор, който получавам на този въпрос. Получава се, че човек спестява дълги години, инвестира, има възходи и падения и накрая инвестициите му позволяват да не работи до края на живота си и тогава той трябва да реши как ще изживее оставащите му дни. Започва с голяма почивка и пътувания, но това омръзва много бързо.

Моята причина да стана финансово свободен е да мога да отделям достатъчно време на моята мисия – да помагам на хората в България да повишават финансовата си грамотност, без да се притеснявам за пари. По тази причина, над 95% от нещата, които правя са безплатни (статии, електронни книги, презентации, участия в събития), а останалите 5% са платени, за да има достатъчно голям ангажимент от страна на хората, които ползват тези продукти.

Това бяха 3 от основните митове, свързани с финансовата свобода и начините за постигането ѝ. За мен основният въпрос, който трябва да си зададем е за какво ще използваме времето, когато го имаме в изобилие и не се тревожим толкова за пари. Дали ще намерим смислена кауза, която да подкрепим или ще си губим времето в социалните мрежи или в безсмислени дейности. Това е въпрос на ценности и на приоритети, а не на пари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ