FIRE вече е в България

FIRE вече е в България

FIRE вече е в България

Едно ново движение набира все по-голяма популярност сред хората, родени между 1980 и 2000 година (millenials или поколението Y). То се нарича FIRE („Financial Independence, Retire Early“ или „Финансова независимост и ранно пенсиониране“) и милиони хора по света се присъединяват към него. От няколко години и в България има все повече сайтове, блогове и групи, където се обсъждат принципите му. В тази статия ще ви разкажа какво представлява тази концепция и какви са стъпките, за да станем финансово независими и да се пенсионираме млади.

Какво всъщност е FIRE?

Не е чудно, че в САЩ над 90% от последователите на това движение са служители и по-малко от 10% са предприемачи и представители на свободни професии. В България не е правено подобно проучване, но предполагам, че процентите ще са подобни. И това е нормално, защото за хората на новото хилядолетие е много странна концепцията да работиш в продължение на 40 години, като отделяш около 40% от доходите си, за да вземеш някой ден пенсия в размер на 40% от последната ти заплата (или т.нар. правило „40/40/40“).

Доколкото мога да говоря от името на това поколение (хванал съм последния влак, тъй като съм роден през 1980 година), никой от нас не иска да отложи всичките си мечти за времето, когато ще стане на 65 години или повече (това зависи от НОИ и от държавата), а дотогава да се надява само на 2 седмици отпуск през лятото. Защо да не се оттеглим и да следваме желанията си (не обичам думата „пенсиониране“), когато сме на 30, 40 или на 50 години?

„Звучи страхотно, но аз живея от заплата до заплата и имам много кредити“, си казвате сигурно.

Не се тревожете, ще стигнем и до там, но първо нека си изясним, че FIRE не е само ранно пенсиониране, а преди всичко гъвкавост и наличие на много възможности. Много от нас не мислят за пари, не защото ги имат, а защото не знаят как да ги използват, за да постигнат целите си и да живеят по собствените си правила, а не тази, налагани от други. Финансовата независимост е точно това – парите да станат наши приятели, а не врагове.

Също така, за разлика от традиционното разбиране за пенсиониране, при FIRE не е задължително да напускаме работата си. Ако тя ни харесва, ще продължим да я вършим, но няма това да е задължително, защото ни трябват пари за плащане на сметки или за да може да погасяваме месечните вноски по ипотечния кредит.

За кого е FIRE?

Знам, че звучи съблазнително да отидеш един ден при шефа и да му кажеш „Напускам! Аз съм вече финансово независим“, но това движение не е за хора, които мразят работата си или началника си. То е за тези, които имат различна визия за живота си, не могат да я постигнат, докато работят по 8 часа на ден в офис. FIRE е за мечтателите, които искат да променят света или да помагат да другите хора.

Финансовата независимост не е за хората, които искат да живеят луксозен живот и да станат богати. Не може да си истински свободен, ако вещите те притежават. По тази причина и хората, които искат да се пенсионират млади, работят по оптимизиране на техните разходи и фокусиране върху важните неща, които искат да постигнат.

Кога може да се оттеглим и да не мислим за пари

Има различни теории и формули, като най-популярната от тях е да умножим фиксираните си месечни разходи (тези, които са задължителни и не можем без тях, като вноски по кредит, наем, храна, транспорт и други) х 12 и след това х 25. Това означава, че ако на месец имаме разходи за 1,000 лева, то на година те са 12,000 лева, а за 25 години стават 300,000 лева.

Сигурно си мислите, че това е много голяма сума и няма да може да я спестите цял живот. Всъщност, не е точно така. Ако увеличим приходите си, оптимизираме разходите и инвестираме умно спестяванията си, може да се постигне. Другата опция е да инвестираме в активи, които ни носят доход, с който да покриваме месечните си разходи. Такива може да са недвижими имоти и ако вземем горния пример, 2 апартамента в София с чисти месечни наеми от 500 лева на всеки, ще ни свършат работа.

Още повече, че много малка част от FIRE последователите си представят пенсионирането като непрекъснато лежане на някой плаж. Повечето хора, които са постигнали финансова независимост, дори започват да печелят повече от преди това, защото използват целия си потенциал и не се ограничават.

Как да постигнем FIRE?

Има стотици начини и хиляди варианти да постигнем финансова независимост и да се пенсионираме (сравнително) млади, но ето няколко стъпки, които са довели до добри резултати при много от последователите на това движение:

Стъпка 1: Увеличение на доходите и поне 2 източника на парични потоци

За да накараме нашата машина за пари да се движи с по-висока скорост, трябва да превключим на по-висока скорост (шофьорите ще ме разберат). Това може да стане с по-високи приходи от основната ни дейност (да, време е да поискаме увеличение на заплатата) или да инвестираме в активи, които да генерират допълнителни доходи. Добър вариант са инвестициите във взаимни и индексни фондове, акции, имоти или страничен бизнес.

Стъпка 2: Оптимизиране на разходите

Под „оптимизиране“ нямам предвид да направим малка революция вкъщи и да намалим джобните на децата или да си купуваме нискокачествени храни, например, а да започнем със записването на всеки лев, който сме изхарчили. След това, да седнем на една маса (може да е в полувремето на някой мач от световното в Русия) с членовете на домакинството и да обсъдим кои разходи могат да се намалят и как точно да стане това. Има един лесен начин за това. Просто начертайте една хоризонтална линия, като отляво напишете „Нужда“, а отдясно – „Желание“. Тези харчове, които са най-близо до желанията, може да отпаднат.

Стъпка 3: Екстремно спестяване

Много от FIRE привържениците заделят над 50% от своите доходи. Може и да ви се струва нереално, но е напълно възможно, ако сме изпълнили предишната точка. Дали този начин е вашият, трябва сами да решите. Няма да ви лъжа - по-малко от 5% от хората, които искат да постигнат тази цел, ще успеят да го направят. Всички знаем кои ще са те – най-отдадените на каузата и тези, които действат.

Стъпка 4: Висока доходност от инвестиране

За да забързаме процеса и да не чакаме 40 години, за да станем финансово независими, ще се наложи да рискуваме малко повече, за да постигнем по-висока доходност от нашите инвестиции. Аз ще ви споделя как да си намалите риска и да увеличите шансовете си за печалба. И така, тайната е …да повишите финансовата си грамотност и да разберете всичко за активите, в които инвестирате.

Това бяха основните принципи на движението FIRE, какво представлява то, кои са неговите привърженици и какво трябва да направим, за да постигнем финансова независимост и ранно пенсиониране. Надявам се, да има все повече хора в България, които се включват в редиците му. Успех!

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ