Геополотическите рискове не подкрепиха долара

Геополотическите рискове не подкрепиха долара

Геополотическите рискове не подкрепиха долара

Валутният пазар може да се похвали с интересната реакция от покупки на евро, докато САЩ и Русия дрънкат оръжие в Близкия изток.

Обичайното поведение на инвеститорите е точно обратното. Те купуват долари, когато се увеличават рисковете за война и имат нужда да се предпазят от рисковете от загуби в други инвестиции. Сега те, или не повярваха, че ще се стигне до ескалация на напрежението, или не вярват на долара за защита на капитала.

Руската рубла също не печели от геополитическите рискове – дори напротив, новите санкции свалиха курса до най-ниските му нива от края на 2016 година досега. Валутата ще продължи да радва спекулантите с огромните си движения в очакване на симетричен отговор от страна на Русия, който вероятно ще включва и забрана за износ за САЩ на редки метали като титан.

Инвеститорите оставиха настрани туитовете на Тръмп за нападение над Сирия и еврото не отчете съществено изменение спрямо долара. Единната валута се качи с половин цент и в петък се търгуваше на равнището от 1.2325 EUR/USD.

Икономическите новини също останаха на заден план, защото играчите на пазара предпочетоха да не правят нищо. Разбира се, противоречивите данни за инфлацията не дадоха ясен сигнал за ускоряване на ръста на цените и за някаква реакция от централните банкери.

Вероятно вече е отчетено от пазара, че този процес на нормализиране на лихвите ще се ускори малко и не се възприема като допълнителен риск.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ