Как да станем интелигентни инвеститори

Как да станем интелигентни инвеститори

Има два основни начина да правим пари – да работим за тях или да накараме нашите активи да го правят, вместо нас. И ако в първия случай трябва да отделяме много време, то вторият ще ни носи доходи и след като спрем да се трудим. Разбира се, за да станем добри инвеститори и да постигаме резултати, трябва да се научим да го правим по максимално ефективен начин. В тази статия ще ви разкажа как може да сме от онези интелигентни инвеститори, които взимат разумни финансови решения и постигат целите си.

Какво е „инвестиция“?

Преди да искаме да стигнем високо ниво в някоя област е добре да знаем кои са базовите принципи и определения в нея. Според Уикипедия „Инвестицията e дългосрочно влагане на парични средства или капитал за придобиване на финансови инструменти или други активи с цел да се постигнат печелившо възвръщане във формата на лихва, друг доход или повишаване на стойността на инструмента”.

В първата част на определението се говори за дългосрочно влагане на средства и ако вземем за база този термин от корпоративните финанси, то инвестирането трябва да е за над 1 година. Разбира се, това не означава, че един актив не може да го купим и продадем за по-кратък период, а да имаме намерението да го държим за повече от 12 месеца.

Второто важно условие за да наречем нещо „инвестиция“ е още при влагането на паричните средства или капитал, да имаме ясна цел (очакване) - печалба под някаква форма, т.е. да имаме повече средства в края на периода, отколкото в началото. Тук има един важен фактор, който повечето инвеститори не отчитат – инфлацията. Ако тя е 3.6% на годишна база към септември 2018 година, а средната лихва по банковите депозити е 0.2% за същия период, това означава, че всички вложители са загубили над 3 лева на всеки 100 и този инструмент не може да се нарече инвестиция.

И така, към днешна дата всяко вложение, което няма да ни донесе поне 3.6% годишна доходност (а се очаква инфлацията да се увеличава в бъдеще), не е актив, а чист пасив. Разбира се, някои инвестиции могат да ни донесат и загуби, но ние сме имали очакването, че те ще са печеливши, когато сме ги правили. След като вече знаем какво е инвестиция, трудно ще се впишат в определението „инвестициите“ в нови гуми за колата, в „себе си“ или в скъп мобилен телефон, нали?

  1. Познавай себе си.

Може и да си мислим, че интелигентните инвеститори познават всички стратегии и тактики за високи печалби, но истината е, че тяхното най-голямо предимство е, че познават …себе си. Те много внимателно изследват реакциите си при избор на конкретни финансови продукти и промените при техните цени и доходност. Знам, че много от вас са попълвали тестове за рисков профил и са отговаряли уверено на въпроси от типа „Какво ще направиш, ако твоята инвестиция се понижи с 30%?“, но никой не знае как ще реагира в определена ситуация, освен ако не я преживее.

Има една основна причина много хора да губят пари от своите активи и тя е, че се подават на своите емоции, а не разчитат на здравата логика и разум. Движенията на американския фондов пазар от тази година доказват това. Докато аз продадох акциите от няколко компании след като започна спада (съгласно моята стратегия), други инвеститори натрупаха големи загуби с надеждата, че трендът ще се обърне. При тях действа един силен инстинкт, че не искат да продават на загуба и иронията е, че това води до още по-големи отрицателни резултати.

Ще ви дам и друг пример. Има хора, които се подготвят с години за първата си инвестиция, но когато купят реалния актив много бързо губят парите си. Причината отново е същата – те разчитат на разума, но той се контролира от емоциите, а те са като мускулите – трябва да се тренират, за да ни служат добре. Няма как да разбереш как ще се чувстваш от загуба на пари, ако не го преживееш. Обратното също е вярно. При голяма печалба хората не знаят какво да правят и кога да спрат.2.Експериментирай и допускай грешки.

Това е едно от най-трудните неща за постигане от хората, които искат да станат интелигентни инвеститори. Повечето от тях не разбират, че експерт е човек, който е допуснал най-много грешки в определена сфера. Няма на света добър инвеститор, който само да печели, без никога да е губил. Дори да има такъв, той го прави от скоро и няма как да постигне дългосрочни резултати. В момента, повечето ми сделки са печеливши, но в началото не беше така. Когато започнах да инвестирам, регистрирах загуби в над 80% от случаите, а останалите ми носеха скромна доходност.

Една от най-добрите стратегии за ограничаване на риска и преживяване на промени на финансовите пазари, е диверсификацията или разпределението на активите. Много трудно ще станем успешни инвеститори, ако познаваме само един клас активи и влагаме парите си само в тях. Това е така заради икономическите цикли, при които дадени инвестиции повишават и понижават своите цени в зависимост от това къде се намират по кривата на тяхното развитие. Разбира се, при някои ситуации може да се разчита на противоположната стратегия – концентрация, за да се постигнат по-високи резултати от средните за пазара.

Аз съм инвестирал в повечето от познатите и достъпни инвестиции като злато (включително и физическо), акции (български и чужди), недвижими имоти, земеделска земя, взаимни фондове, борсово търгувани фондове, FOREX, договори за разлика, дялове от бизнес и други. Сега, инвестиционното ми портфолио се състои само от няколко класа активи, но знам как работят останалите и при нужда мога да направя нужните промени и да включа още инвестиции.

3. Интелигентния инвеститор е професионалист, а не аматьор

Ако играем футбол с приятели или сме любители фотографи, е нормално да използваме тези дейности само за разтоварване от натрупания стрес. Когато става въпрос за управлението на нашите пари, нагласата трябва да е различна. Може да го правим и като хоби, но залогът е много голям – да загубим спестените с толкова усилия пари.

Ако искаме да станем добри инвеститори, трябва да мислим и действаме като професионалисти. Дори това да не е основната ни дейност, трябва да отделяме нужното ѝ време, усилия и енергия, за да ни носи доходи. Това е една от основните разлики между професионалиста и аматьора – първият изкарва пари от това занимание, а вторият го прави за удоволствие. Не бързайте да си казвате, че искате да инвестирате просто като хоби, пък каквото стане. Ако е така, има и по-приятни начини да изхарчим едни пари.

За мен, професионалист в инвестирането е човек, който приема тази дейност сериозно, реализира печалба (доходност) от нея, води си статистика на напредъка по постигането на целите (може и да помни, но не го препоръчвам) и отделя част от свободното си време за нея. Също така, интелигентният инвеститор знае, че непрекъснато трябва да развива най-ценния си актив – себе си, както и да търси съвет от хора, които вече са постигнали резултати.

Това бяха 3-те основни стъпки, за да се превърнем в интелигентни инвеститори. За разлика от другите наши хобита, от инвестирането може да изкарваме пари, а не само да харчим. Новото време изисква от нас да се погрижим сами за нашите финансови дела, а не да се доверяваме на 100% на някой друг. Дори да използваме услугите на професионалисти, от нас зависи как ще ги изберем и дали те ще управляват нашите пари добре или печалбите ще са за тях, а загубите ще са за наша сметка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ