Новото италианско правителство е поражение за Салвини, но може ли да проработи?

Новото италианско правителство е поражение за Салвини, но може ли да проработи?

Италия остана този месец без правителство, защото Матео Салвини, лидерът на водещата в проучванията на общественото мнение крайнодясна партия "Лига", се опита да предизвика избори, които можеха да го доведат до победа и премиерски пост. Планът се провали с гръм и трясък. Вместо това страната се оказа управлявана от нова коалиция, съставена от изоставените коалиционни партньори на Салвини - Движението "Пет звезди" (ПЗ) - и лявоцентристката Демократическа партия (ДП).

Бъдещият курс на третата по големина икономика в еврозоната зависи от това дали тази безпрецедентна коалиция между двама съперници - които до миналия месец не искаха да имат нищо общо - може да се задържи.

Конте: от марионетка до лидер?

Предложеният за премиер е Джузепе Конте, който беше премиер и на досегашното правителство.

В. "Република" го описва като "първия ръководител на дясно правителство, който, без да му мигне окото, става ръководител на ляво правителство".

Когато получи поста миналата година, Конте беше преподавател по право без политически опит. На дебат в Европарламента бившият белгийски премиер Ги Верхофстат му се подигра, наричайки го "марионетка" в ръцете на Салвини и на лидера на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо.

Оттогава той обаче придоби повече тежест и получи възторжени похвали от политически лидери, включително президента на САЩ Доналд Тръмп. Съвсем неотдавна Конте произнесе енергична реч в парламента, в която порица Салвини за неговата нелоялност.

Сега 55-годишният Конте поема водеща роля в изработването на обща политическа програма на Движението "Пет звезди" и ДП и в разпределянето на министерски постове. Той обеща "правителство на промяната" и "голям нов сезон на реформи".

Ще се разбират ли коалиционните партньори?

ПЗ и ДП са дали общи обещания да работят заедно по въпроси като изграждането на по-екологична и по-справедлива икономика, борбата с корупцията и укриването на данъци и изключването на водещите към рецесия повишавания на ДДС от бюджета за 2020 година.

На теория правителството може да се задържи до края на мандата на сегашния парламент през 2023 година.

Но съществуват множество потенциални поводи за раздор. Например, ДП подкрепя изграждането на високоскоростен влаков тунел от Италия за Франция, което ПЗ иска да блокира. Този проблем ускори настъпването на предишната правителствена криза, тъй като Лигата също подкрепя проекта.

ДП иска да скъса с политиката на досегашната правителство, да заеме недвусмислено проевропейска позиция да премахне драконовските антиимиграционни закони на Салвини. Не е ясно до каква степен ПЗ е готова да приеме това.

"Очакваме новото правителство да отмени расистките и частично несъответстващи на Конституцията закони, които въведе Салвини и да спре да пренебрегва човешките права в Средиземно море", заяви пред ДПА Рубен Нойгебауер, говорител на германската благотворителна организация "Сий уоч".

Ще помогне ли Европа?

Партньорите от ЕС вероятно ще почувстват облекчение от падането на Салвини от власт. Той редовно се обявява против еврото и "Брюксел" и заявява, че в Москва се чувства повече у дома, отколкото в някои европейски столици.

"Добри новини от Италия", заяви в Туитър в сряда вечерта германският министър на икономиката Петер Алтмайер, член на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, когато коалицията против Салвини беше обявена официално.

Според Фабио Фойс, анализатор в банка Барклис, Европейската комисия вероятно ще позволи на новото правителство известна гъвкавост по отношение на бюджетната дисциплина - обичайна конфликтна тема с Италия, която отдавна се бори с огромен държавен дълг.

"За това има две причини: първо, това ще намали вероятността от правителствена криза в краткосрочен план, което би облагодетелствало партията Лига. Второ, ще покаже на гражданите и политиците, че има полза от сътрудничество с европейските власти", твърди Фойс.

Наистина ли е победен Салвини?

Според лидера на ДП Никола Дзингарети "един резултат вече е ясен: Салвини, който беше главният играч и може би главната опасност (за Италия) е изолиран и победен" и новото правителство "ще спре най-лошата десница, която сме имали от войната насам".

Но Салвини, майстор на воденето на кампании, който поддържа постоянно присъствие в социалните медии и на площадите, остава лидер на най-популярната партия в Италия. Той започна да описва самия себе си като жертва на антидемократичен дворцов преврат, нареден от чуждестранни сили.

В четвъртък той обяви антиправителствено шествие в Рим на 19 октомври и обвини новото правителство, че "е родено в Брюксел, за да елиминира този досадник Салвини и да измести от правителството първата партия в Италия".

Масимо Качари, интелектуалец от ДП, заяви пред в. "Стампа", че новото правителство трябва бързо да постигне резултати за италианците, "в противен случай Салвини и всички десноцентристки сили ще имат огромно политическо пространство за изяви"

 

ДПА / БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ