Плах опит за възстановяване на еврото

Плах опит за възстановяване на еврото

Плах опит за възстановяване на еврото

Еврото успя да възстанови част от загубите си през втората половина на седмицата, но остава под равнището, където се намираше преди началото на турската валутна криза. Единната валута се търгуваше на нивото от 1.1415 долара в края на европейската сесия в петък. Два дни преди това котировките достигнаха 1.13 EUR/USD. Курсът се върна там, където приключи седмица по-рано след изявлението на президента Ердоган и ожесточаването на митата от страна на САЩ към турския износ на стомана.

Ръстът на еврото отчита и възстановяването на турската лира след обявените инвестиции от Катар за 15 милиарда долара и обещанията на финансовия министър на Турция за реформи в бюджета. Причината за поскъпването на валутата, обаче, се дължи повече на рестрикциите на централната банка, които ограничиха възможности за финансиране на продажбите й. Тези мерки не са достатъчни, за да премахнат рисковете пред Турция. Германия, например, обяви необходимостта от отпускането на спешна помощ за Турция от МВФ, което би трябвало да подпомогне платежоспособността на турските банки и компании.

Поскъпването на еврото последва възстановяването на валутите на развиващите се пазари, но имаше и причина за слабост на долара. Икономическите новини за САЩ показаха внезапно охлаждане на строителството и доста по-слаб брой на новите жилища спрямо прогнозите. Индустрията също разочарова инвеститорите с по-нисък растеж от очакванията, но негативните ефекти от търговската война на Тръмп се видяха само в износа на зърнени храни. Еврото трябва отново да се върне над 1.1520 долара преди да се говори за обръщане на посоката на движение. Европейската валути загуби над 10 цента за половин година и това не е никак малко, като със сигурност ще повлияе на намеренията на Тръмп да подобри външната търговия на страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ