Приемственост срещу революция на първичните избори на демократите в САЩ: Байдън срещу Сандърс

Приемственост срещу революция на първичните избори на демократите в САЩ: Байдън срещу Сандърс

Приемственост срещу революция на първичните избори на демократите в САЩ: Байдън срещу Сандърс

Те са на по близо 80 години, искат да победят Доналд Тръмп и са политически ветерани с няколко десетилетия стаж в Конгреса. С това се изчерпват приликите между Джо Байдън, лидер на умерените демократи, и Бърни Сандърс, който се обявява за политическа "революция".

В деня след "Супервторника", с шумното завръщане на бившия вицепрезидент на Барак Обама, се очертава надпреварата за номинацията на Демократическата партия на САЩ да се превърне в дуел между тези двама мъже с доста различни политически позиции.

Двама мъже, два стила

Лъчезарна усмивка, грижливо сресана коса, Джо Байдън е политик от старата школа, който не крие какво мисли и с готовност влиза във физически контакт. Поздрави, сърдечни ръкостискания, дори целувка по главата на бивша законодателка от Конгреса - проявите му на сърдечност го поставиха в центъра на дискусия, която той неутрализира, декларирайки добрите си намерения и променящите се "социални норми".

77-годишният бивш сенатор от Делауер се ползва с известен капитал от симпатия, дължащ се до голяма степен на това, че той не се колебае да показва емоции и състрадание. Дори гафовете му, които са много, помагат да изглежда по-близо до хората.

Личният му живот е белязан от трагедии. Случаите, когато е бил в траур - гибелта на жена му и на малката им дъщеря при автомобилна катастрофа през 1972 г., смъртта на сина му Бо от рак през 2015 г. - са добре известни на американците.

78-годишният Бърни Сандърс е по-суров, с буйни бели коси и по-груб стил.

Имащ репутация на намръщен и не особено общителен човек, макар че е весел на митинги и се държи сърдечно с поддръжниците си, той е толкова пламенен, че го смятат за холерик.

Известен - и станал обект на карикатури - за начина, по който размахва ръце или сочи с пръст, докато говори, сенаторът от Върмонт брани яростно своята независимост. Пълна противоположност на своя противник, който е един от лидерите на демократите, той никога не е бил част от партията.

Пламенността, с която той защитава категорично левичарски идеи, определено вдъхна нов живот на демократите и предизвика ентусиазъм сред неговите поддръжници, но кара противниците му, които го обвиняват, че разделя страната също толкова, колкото Доналд Тръмп, да скърцат със зъби.

И пред двамата мъже, които наближават 80-годишна възраст, за сметка на това стои въпросът за здравословното им състояние. Бърни Сандърс получи инфаркт през октомври, а Джо Байдън редовно изпитва затруднения при говорене, които пораждат съмнение за здравето му.

Приемственост срещу революция

С центристките си позиции, Джо Байдън олицетворява приемствеността. За много американци, изпитващи носталгия по по-спокойния период преди Тръмп, "чичо Джо" вдъхва увереност и е олицетворение на известна нормалност.

"Хората не искат революция, те искат резултати", подчертава той, визирайки радикалните мерки, предложени от Бърни Сандърс.

Който отговаря, че "не можете да победите Тръмп с придържане към същите стари рецепти".

Бърни Сандърс се обявява за социалист - квалификация, която все още е шокираща за мнозина в САЩ, тъй като напомня за Студената война - и казва, че иска да направи революционни промени в Америка.

Гласовете на чернокожите и латиносите

Разликите между двамата се виждат лесно и сред поддръжниците им.

Завръщането на Джо Байдън в "Супервторника" до голяма степен се дълги на популярността му сред чернокожите избиратели.

Той е предпочитан и от жените, по-възрастните и висшистите.

Що се отнася до Бърни Сандърс, той може да разчита, особено в Калифорния, на хората от латиноамерикански произход. Освен това той привлече младежите и независимите избиратели.

Гласовете на латиносите, както и на други групи, обаче далеч не са хомогенни. Освен това изявления на Сандърс, възхваляващи някои аспекти на кубинската революция, както и някогашните му пътувания в комунистически страни, които го преследват по време на неговата кампания, могат да му навредят, особено във Флорида. В този ключов за президентските избори в САЩ щат живее голяма общност от кубински бежанци.

Политики

"Бърни" твърдо вярва в цялостна промяна на "жестоката" американска система на здравеопазване и иска всеобщо безплатно здравно застраховане.

Той обещава също да опрости всички студентски кредити, което беше аплодирано от поддръжниците му, но предизвика въпроси как ще бъде финансирана подобна мярка.

От своя страна Джо Байдън иска да се представи като по-гъвкав политик и се хвали, че може да работи с републиканците. Нещо, за което беше упрекнат от онези, които смятат, че е бил прекалено отстъпчив към тази партия.

Той не отива толкова далеч, колкото своя съперник, по въпроса за студентските кредити, предлагайки да се увеличат възможностите пред студентите да облекчат или анулират своите задължения. Байдън защитава яростно здравната реформа, приета при президента Барак Обама.

Вчера Сандърс премина в настъпление, заявявайки, че "Джо ще трябва да даде обяснения" за своята програма и пасиви - визирайки по-конкретно факта, че като сенатор Байдън е гласувал в подкрепа на войната в Ирак. "Бърни", който също вече беше член на Конгреса по това време, гласува против.

 

Инес бел Аиба от Франс прес / БТА 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ