Силен импулс за покачване на еврото

Силен импулс за покачване на еврото

Силен импулс за покачване на еврото

Еврото добави два цента към стойността си през изминалата седмица. Печалбите на единната валута бяха натрупани още преди заседанието на Европейската централна банка, но и изявлението на президента й Марио Драги също допринесе за силния финал на единната валута.

Еврото се търгуваше на равнището от 1.2430 долара в края на европейската сесия в петък, след като не успя да преодолее бариерата от 1.25 EUR/USD. Инвеститорите бяха повлияни най-вече от страховете си, че президентът Тръмп ще засили натиска върху Китай и ще наложи ограничения върху международната търговия. Ръстът на единната валута започна още преди заседанието на ЕЦБ и важните коментари от форума в Давос. Техните притеснения не се случиха и акцентът на Тръмп в Давос се оказа именно силата на щатския долар и връзката й с подобряването на икономиката на страната. За финансовия министър на САЩ, обаче, евтиният долар е предимство във външната търговия и очевидно правителството ще толерира поевтиняването на валутата.

Драги не се ангажира с толкова ясна позиция по отношение на валутите, но отбеляза, че банкерите следят внимателно покачването на еврото. ЕЦБ не изненада пазара с промяна на лихвената си политика, нито с планове да започне рано или късно да изтегля стимулите. Инфлацията остава ниска и вероятно поскъпването на еврото ще задържи появата й още известно време. Това означава, че централните банкери няма нужда да бързат с промяна на лихвата, нещо което инвеститорите отчетоха след заседанието и затова върнаха еврото с един цент надолу след заседанието на ЕЦБ. Все още не може да се говори за обрат в търговията и поведението на пазара в петък обещава продължаване на покачването през новата седмица.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ