Уолстрийт отчете добрите новини

Уолстрийт отчете добрите новини

Уолстрийт отчете добрите новини

Напредъкът на преговорите между САЩ и Китай за сключване на търговско споразумение покачи китайските акции. Индексите в азиатската страна скочиха с 5-6% при старта на търговията през тази седмица, докато щатските акции почти не реагираха на позитивните новини. Това означава, че щатските инвеститори вече са отчели положителното развитие на търговския конфликт между двете най-големи световни икономики.

Споразумение за търговията няма да промени съществено търговския дефицит на САЩ. Американският индекс S&P 500 се върна на равнището от 2800 пункта. Това ниво ограничаваше поскъпването му през втората половина на октомври и през ноември преди отново да има силен спад през декември, когато пазарът беше близо до паниката.

Следващите две седмици ще бъдат ключови за индекса, защото ще покажат дали пазарът ще има достатъчно импулс за растеж след приключването на корпоративните отчети и след изтичането на позитивните фактори, каквито станаха споразумението с Китай и паузата в лихвените проценти на Федералния резерв.

Покачването на акциите ще зависи от икономическите новини, защото последните данни сочат сериозно забавяне в някои сектори в САЩ. Жилищният пазар, например, отчете силен спад в продажбите на съществуващи имоти, като тази седмица инвеститорите ще гледат с интерес към новото строителство.

Другият индикатор, който ще покаже дали щатската икономика е направила още една крачка по пътя към рецесията, са продажбите на дребно. Данните за декември бяха изключително слаби и ще е много лош сигнал, ако няма възстановяване през януари.

През седмицата предстои да излезе и индикаторът за бизнес климата в индустрията, където забавянето все още не е съществено. Но спадът на новите поръчки е показателен, че следващите месеци ще са по-скоро слаби, отколкото силни за индустрията. И след като добрите новини вече са отчетени от пазара, негативни икономически изненади може да ускорят разпродажбите на акции.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ