Валутен коментар: Еврото задържа печалбите си

Валутен коментар: Еврото задържа печалбите си

Валутен коментар: Еврото задържа печалбите си

Еврото се доближи до ключовото равнище от 1.10 долара след вълната от важни икономически новини през седмицата. Покупките на единната валута бяха стимулирани и от очакванията за победата на Макрон на президентските избори във Франция, но еврото успя да спечели само един цент за дните преди втория тур.

Сред важните политически новини беше и успехът при гласуването на новия законопроект за здравната система в САЩ, предложен от президента Тръмп. Икономическите данни за страната бяха предимно позитивни, но без ефект върху долара. Секторът на услугите и заетостта в САЩ отчетоха подобрение, което потвърждава прогнозите за повишение на лихвата от Федералния резерв на следващото заседание през юни. Очакванията за това бяха налице и преди заседанието на централните банкери тази седмица. Федералният резерв запази лихвата без промяна, като отново акцентира върху добрите темпове на икономическо развитие. Това обаче не беше потвърдено от индустрията, където има забавяне на бизнес климата. Продажбите на нови автомобили също не отговориха на прогнозите.

Инвеститорите предпочитат да са по-предпазливи с покупките на долари, но пък цената на златото падна значително и показва разминаване със силното евро, въпреки значителна корелация между тях. Това означава, че рисковете на валутния пазар се изчистват. Равнището от 1.10 EUR/USD е трудно за преодоляване в момента, но и купувачите на долари не са активни. Резултатите от изборите във Франция ще имат само краткосрочен ефект върху пазара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ