Взривоопасен коктейл по италиански

Взривоопасен коктейл по италиански

Взривоопасен коктейл по италиански

Управленската програма на партия "Лига" и на Движение "Пет звезди" представлява обезпокоителен коктейл за Европейския съюз. И за Италия.

Италия би ли могла да взриви Европейския съюз? Луиджи Ди Майо и Матео Салвини успяха да сключат "договор за управление за промяна", което бе одобрено от членската маса на двете популистки партии - Движението "Пет звезди", създадено от бившия комик Бепе Грило, и партията "Лига", произлязла от сепаратистко движение в долината на река По. Програмата на двете политически сили, разположени в двата края на политическия спектър и чиято главна допирна точка е претенцията им да бъдат антисистемни, е преди всичко коктейл от скъпоструващи обещания. Да, тази разнородна "жълто-зелена" коалиция се отказа от най-лошото: Италия да излезе от еврозоната, както и от проект Европейската централна банка (ЕЦБ) да изкупи (сякаш Рим би могъл да я принуди!) около 250 милиарда евро дълг на страната.

Няма обаче причини за успокоение. Тъй като двамата лидери желаят да предоговорят правилата за управляване на Европейския съюз, осъждат, по думите им, диктата на Брюксел и искат да обърнат гръб на мерките за икономии чрез огромно понижаване на данъците, като едновременно с това повишат чувствително социалните помощи. Всичко това се вписва в един твърд антиимиграционен курс, който предвижда Италия да не се съобразява с решенията на равнище Европейски съюз.

Червен картон от Брюно Льо Мер

Всичко това вече струва на бъдещото италианско правителство "червен картон" от френския министър на икономиката Брюно Льо Мер, който припомни европейските ангажименти на Италия. На практика тази програма, изготвена от една от страните основателки на ЕС, представлява системен риск. Италия не е Гърция: става въпрос за четвъртата икономика в съюза (и трета в еврозоната - бел. прев.). Нейното равнище на задлъжнялост, над 132% от брутния вътрешен продукт (БВП), е по-ниско от равнището на Гърция, но в абсолютна стойност става въпрос за астрономическата сума от 2,3 трилиона евро. Впрочем Италия изостава и по икономически растеж. Нито понижаването на данъците, нито други големи проекти на очертаващата се коалиция, като отказа от пенсионната реформа или въвеждането на гарантиран минимален доход за най-бедните, не може да бъдат финансирани. Този малък коктейл би могъл да струва 100 милиарда евро годишно...

Другият риск е да станем свидетели на превръщането на Италия в лаборатория за останалата част от Европа. Разбира се, не можем да си представим една коалиция във Франция между крайнодесния Национален фронт и левичарската "Непокорна Франция". Възможно е обаче евроскептицизмът да продължи да се разпространява в Европа и да се превърне във фермент за аномални коалиции.

Това правителство би могло да се окаже съвсем краткотрайно. Тъй като "договорът" не разреши противоречията между двете политически сили, нито сложи край на съперничеството между техните лидери. Един такъв сценарий би довел до формирането на друга коалиция или до организирането на нови избори. Възможно е освен това пазарите бързо да наложат своето "наказание", ако проектът за 100 милиарда евро бъде приложен.

Жак Юбер-Родие, в. "Ле-з-еко"

(БТА)

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ