Коментари

Защо ни няма в списъка за военна помощ на Украйна?

Защо ни няма в списъка за военна помощ на Украйна?

 

България, заедно с Унгария и Гърция са единствените държави в НАТО, които отказаха военна помощ за Украйна. И докато гръцкото правителство по-скоро я спря след първата самолетна пратка поради негативен обществен резонанс, то България и Орбанова Унгария не я позволяват и на правителствено ниво засега.

За разлика от тях, прави огромно впечатление лидерството на северозападните съседи на Украйна - балтийските и северните държави, както и страните от Вишеград. Феноменален е приносът на Естония спрямо нейния БВП - държава съсед на Русия, която явно няма българските скрупули ”да не влезе във война”.

Защо сме толкова различни в нашите ценности?

Ето някои съществени културни разлики:

1. Отношението към държавата

Исторически държавата в Скандинавия винаги е била средство на нейните жители да се справят по-добре с предизвикателствата. Това се е наложило, поради малкия брой жители и суровите условия, което е предотвратило оформянето на местни елити, които да узурпират властта и да я ползват за собствени нужди - както стана в България след 9.9.1944 г.

2. Отношенията на взаимопомощ

Скандинавците са стигнали до идеята, че всички са по-добре, ако търгуват помежду си, а държавата винаги помага на по-малките, слабите и бедните. Защото в тяхната култура бедността е много скъпа за цялото общество. И така - образува се много силна средна класа, която знае, че в неин интерес е да помага, за да получи.

У нас през комунизма всички бяха направлявани от БКП, а след прочените всеки започна да се спасява поединично. Едва сега започва да се забелязва зараждане на инициативите и организациите за помощ и взаимопомощ, движени основно от младите генерации.

3. Отвореност към света

Още от 19 век тези държави са разбрали, че поради малкото население и потребители - единственият начин за просперитет е да се отворят към света и са доставяли на своите партньори първо енергийни ресурси, след това продукти, а накрая технологии.

Ние имахме злощастието да сме затворена икономика цели 45 години, която ни обрече на бедност. Но въпреки суровия житейски урок, и днес има партии с идеология на българска икономическа самодостатъчност.

4. Образование и иновации

Образованието е център на политиките на цялата държава - защото образованият човек по-лесно влиза в диалог, получава по-голямо възнаграждение и няма нужда от помощ, но и помага на другите, като учителите, да живеят достоен живот. За това и по иновации тези нации са водещи в света. А тяхната демокрация е модел.

Обратно, лошото образование, с което израснаха няколко поколения българи доведе до появата и на партии, които да ги представляват с цел държавният бюджет да компенсира тяхната неспособност да създават стойност. Но създавайки негативно отношение към ценностите на демокрацията, които пречат на този процес.

Виждаме как различните ценности водят и до противоположни реакции в международните дела.

Северните държави осъзнават заплахата за техния начин на живот и се стремят към НАТО. Ние сме в НАТО и не можем да разберем смисъла му за сигурността на нашата държава, скандирайки  “неутралитет”, “независимост” и “ненамеса”.

Евгений Кънев, специално за Мениджър Нюз

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ